Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwengenees(on)kunde: nog steeds trekken vrouwen aan het kortste eind

Rachel van de Pol
Waarom zijn 80 procent van patiënten met onverklaarde klachten vrouw? Dat pluist het onderzoeksprogramma Pointer uit in hun laatste uitzending, een must see voor zorgprofessionals.

Er is in de media de laatste tijd veel aandacht voor seksongelijkheid in de zorg. Zo kwam het populaire Audiocollectief Schik onlangs met de podcast ‘Geen Kleine Man’. Hierin onderzoeken journalisten waarom vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose krijgen. De conclusie is glashelder: een vrouw wordt nog steeds standaard behandeld als een kleinere man met alle gevolgen van dien: vrouwen die jarenlang met onbegrepen klachten rondlopen, gemiste diagnoses en verminderd vertrouwen in de zorg.

En nu heeft ook het onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV een uitzending gewijd aan het thema. Ze zoeken uit of er inmiddels in 2022 wel voldoende aandacht is voor sekse- en genderverschillen in de gezondheidszorg? Van welke verschillen tussen man en vrouw zijn we ons al bewust, en wat weten we nog niet? En wat is er nodig om het kennisgat verder te dichten?

Onder meer cardioloog Angela Maas komt aan het woord. Ze verrichtte pionierswerk door het aantonen van verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart en is co-auteur van het boek Gendersensitieve Geneeskunde. “Met vrijblijvendheid maken we deze hoognodige inhaalslag niet. Gendersensitieve gezondheidszorg moet een verplicht speerpunt worden in opleiding, nascholing en gezondheidsonderzoek. Hiervoor hebben we stevig overheidsbeleid nodig. De politiek is aan zet.”

>> Bekijk hier de uitzending van Pointer