Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vieze’ en ‘schone’ huisartsen in West-Brabant door corona

In West-Brabant halen huisartsen patiënten met en zonder luchtwegklachten zoveel mogelijk uit elkaar. Door die maatregel hopen ze de verspreiding van het coronavirus te kunnen beperken.

 

In de praktijk betekent het dat huisartsen in deze regio de taken verdelen. Voorzitter Karin van Haaren van de huisartsenkring West-Brabant: “We werken met, wat wij voor het gemak maar even noemen, vieze en schone artsen.” Vieze artsen zien alleen patiënten met luchtwegklachten, schone artsen de overige patiënten.

Aparte opvang

Een maatregel die al langer van kracht was om verspreiding van het virus tegen te gaan, is het laten bellen van patiënten met luchtwegklachten in plaats van de huisarts te bezoeken. En volgens Van Haaren worden patiënten met luchtwegklachten zoveel mogelijk apart opgevangen en via een zij-ingang naar binnen gelaten, en ze worden niet toegelaten in de gemeenschappelijke wachtkamer.

Huisartsenpost

Elders in Nederland wordt ook nagedacht over mogelijkheden om de opvang van patiënten bij de huisartsenposten verder aan te scherpen. Een van de opties waarnaar gekeken wordt, is het aanwijzen van een speciale huisartsenpost voor patiënten met luchtwegproblemen. Als daartoe wordt overgegaan betekent dat dat de meeste patiënten in de avonduren en de weekenden langer moeten reizen om naar een huisartsenpost te gaan.

Meer informatie over het coronavirus

Bron: BM De Stem
Beeld: © erhui1979 / Getty Images / iStock