Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Triage in huisartsenpraktijk te oefenen via online game

Marjolein Streur-Kranenburg
Een goede triage zorgt voor efficiënte zorg. Welke patiënt is wel urgent en welke niet? Wat zijn de beste vervolgstappen om te nemen? De triage is de ingang van de huisartsenpraktijk of huisartsenpost en als de triage goed gaat, leidt dat tot efficiëntere zorg. Via een nieuwe game kunnen huisartsen en triagisten oefenen met het doen van dit beoordelings- en beslisproces. Huisarts en curriculumcoördinator Boukje van Dijk van de huisartsopleiding van het Radboudumc ontwikkelde deze Triage Game.  
screenshot triage game

“Het triageproces is iets heel wezenlijks en heeft gevolgen voor de doorstroming in de zorg. Huisartsen zijn eindverantwoordelijk voor het triage-proces. Ze leren daar wel een en ander over in de opleiding, maar dat wordt niet specifiek goed geoefend, en ook niet goed getoetst. Terwijl ze dat in de praktijk wel moeten superviseren en autoriseren.”

Ontwikkeling van de triage game

Van Dijk besloot om een online triage game te ontwikkelen. Samen met studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen maakte ze een pilot. Dat legden ze voor aan het HDS-fonds, dat subsidie gaf om de game verder te laten ontwikkelen door gamebedrijf IJsfontein. “Er waren in het hele proces huisartsen en triagisten betrokken, om mee te denken over de inhoud en over het ontwerp. Opvallend hoeveel de layout van zo’n game kan doen; hoe belangrijk kleuren zijn, hoe de stemmen klinken en hoe de personen worden weergegeven.”

Verschillende casussen

In de game zijn er 3 levels met 4 patiënten. In totaal zijn er dus 12 casussen waarin gebruikers de triage kunnen oefenen. De inhoud is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard (NTS) en wordt up-to-date gehouden door Schola Medica (onderwijscentrum voor spoedzorg). Bij iedere casus komt er een vraag van een patiënt, en zijn er verschillende opties om te reageren. De triage game geeft direct feedback of je een goede optie kiest. Aan de rechterkant kan de gebruiker triagecriteria zien en invullen om tot een inschatting te komen. “Op die manier kan je zien of je de juiste vragen stelt om de urgentie in te schatten”, legt Van Dijk uit. “Zo kun je jezelf steeds verbeteren. En wij kunnen ook zien waar veel fouten gemaakt worden – uiteraard anoniem, want niemand hoeft gegevens achter te laten. Zo kunnen wij de game blijven doorontwikkelen.”

Plek binnen huisartsenzorg

De game is voor iedereen toegankelijk, en heeft daarnaast een vaste plaats binnen de huisartsopleiding. Momenteel wordt de game al gebruikt in het 1e en 3e jaar bij het spoedzorgonderwijs van Schola Medica. “Er zit verder geen verdienmodel achter, wij willen echt hiermee de zorg beter maken. We hopen hiermee ook een inspiratiebron te zijn voor andere bedrijven en instellingen, want er wordt op heel veel plekken triage of iets vergelijkbaars gedaan. Het frame is er nu, dan hoeft het alleen maar aangepast worden naar de nieuwe setting”, aldus Van Dijk.

De totale game duurt ongeveer een uur en is te bereiken via deze website: https://triagegame.nl/.