Meer abortussen, minder anticonceptiegebruik
Het aantal zwangerschapsafbrekingen is de afgelopen jaren gestegen. In 2023 werden er in Nederland ruim 39.000 abortussen uitgevoerd. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren, waarin het aantal rond de 30.000 lag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat de toename mede veroorzaakt wordt door het afgenomen gebruik van anticonceptie.
Gesprek na abortus blijkt waardevol
Om herhaling van een onbedoelde zwangerschap te voorkomen, kunnen vrouwen na de abortus een gesprek voeren bij de kliniek. Tussen juli 2023 en juni 2024 hebben meer dan duizend vrouwen van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Tijdens dit consult worden verschillende vormen van anticonceptie besproken, afgestemd op de persoonlijke situatie, gezondheid en voorkeur van de vrouw.
Keuze voor anticonceptie na abortus
Uit gegevens van het RIVM blijkt dat bijna de helft van de vrouwen na het gesprek kiest voor een langdurige vorm van anticonceptie, zoals een spiraaltje. Ongeveer 20% besluit een kortwerkend middel zoals de anticonceptiepil te gebruiken. Deze keuzes worden vaak gemaakt na uitleg over betrouwbaarheid, gebruiksgemak, bijwerkingen en medisch advies.
Rol van huisarts bij anticonceptie en doorverwijzing
De huisarts heeft een belangrijke rol bij het bespreekbaar maken van anticonceptie, zeker bij vrouwen die eerder een abortus hebben ondergaan. Naast het geven van informatie en het afnemen van een anamnese, kan de huisarts ook begeleiden bij het kiezen van een passende methode en zorgen voor eventuele plaatsing of herhaalrecepten. Daarnaast is een goede samenwerking met abortusklinieken van belang voor consult en doorverwijzing.
Leefstijl en opvolging
Naast medicatie kan ook leefstijl een rol spelen in de keuze en werking van anticonceptie. Een actieve opvolging vanuit de huisartsenpraktijk helpt om het risico op herhaalde ongewenste zwangerschap te verkleinen. Door regelmatig contactmomenten in te bouwen, bijvoorbeeld tijdens een controle of bij herhaalrecepten, kan worden ingespeeld op veranderende behoeften en omstandigheden.