Over psychische huisartsenzorg
De huisarts en de POH-GGZ geven samen de zorg aan de patiënt met psychische klachten.
ADHD
ADHD beïnvloedt zowel kinderen als volwassenen en kan het dagelijks functioneren bemoeilijken. Dit artikel behandelt de kenmerken, diagnostiek, behandelingsopties en het omgaan met ADHD in een professionele setting voor huisartsen.
Hersenkaart onthult gedeelde kwetsbaarheden bij slapeloosheid, depressie en angst
Nieuw grootschalig onderzoek toont aan dat slapeloosheid, depressie en angst deels dezelfde hersencircuits delen.
Hormonen en hun rol in het menselijk lichaam
Hormonen spelen een essentiële rol in de regulatie van verschillende lichaamsprocessen. Lees meer over hun functie, productie en invloed op de gezondheid.
Laag urgente zorgvragen blijven huisartsenspoedpost belasten ondanks daling in totaal aantal contacten
Hoewel het aantal contacten op de huisartsenspoedpost daalde in 2023, blijft het aandeel laag urgente zorgvragen onverminderd hoog. Een analyse van de cijfers en de gevolgen voor de praktijk.
Ik heb een litteken op mijn hart: trauma(behandeling) in taal en cultuur
Wereldwijd is er een grote variatie in hoe mensen reageren op traumatische gebeurtenissen. Cultuur is van belang als het gaat om het begrijpen en behandelen van psychotrauma. Mahnaz Issa-Ghariq, klinisch psycholoog en psychotherapeut, gaat op het komende congres Cultuursensitieve zorg dieper in op dit onderwerp. ‘Het voelen van emoties is vrij universeel. Maar de inbedding kan anders zijn.’
Het verband tussen PDE-5-remmers, erectiestoornissen en het risico op de ziekte van Alzheimer
Onderzoek naar het effect van fosfodiësterase type 5-remmers, zoals sildenafil, op het risico van de ziekte van Alzheimer bij mannen met erectiestoornissen. Belangrijke bevindingen voor huisartsen.
Steeds meer verzuim door stress
Het aantal verzuimdagen door stress stijgt, met langdurige uitval als gevolg. Huisartsen spelen een belangrijke rol in het herkennen, bespreken en begeleiden van stressgerelateerde klachten.
Sterke stijging van euthanasie bij psychische aandoeningen
Het aantal euthanasieverzoeken op basis van psychisch lijden is in 2024 fors toegenomen. Dit artikel bespreekt wat deze ontwikkeling betekent voor huisartsen, met aandacht voor consult, verwijzing, diagnostiek, medicatie en behandeling.
Pica: Een zeldzame eetstoornis met grote gezondheidsrisico’s
Pica is een eetstoornis waarbij iemand niet-eetbare stoffen consumeert. Lees hier over de symptomen, oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen voor deze aandoening.
Cognitieve gedragsmatige zelfmoordpreventie voor psychose
Ontdek hoe cognitieve gedragsmatige zelfmoordpreventie bij psychose (CBSPp) een rol kan spelen in het verbeteren van sociale steun en het verminderen van zelfmoordgedachten. Een must-read voor huisartsen.