Over psychische huisartsenzorg
De huisarts en de POH-GGZ geven samen de zorg aan de patiënt met psychische klachten.
Cognitieve gedragsmatige zelfmoordpreventie voor psychose
Ontdek hoe cognitieve gedragsmatige zelfmoordpreventie bij psychose (CBSPp) een rol kan spelen in het verbeteren van sociale steun en het verminderen van zelfmoordgedachten. Een must-read voor huisartsen.
Genetische samenhang tussen ADHD, dyslexie en dyscalculie
Onderzoek toont aan dat ADHD, dyslexie en dyscalculie genetisch overlappen. Dit artikel bespreekt de implicaties voor huisartsen en de behandeling van leerproblemen bij kinderen.
Terugvalpreventie na een eerste episode schizofrenie
Ontdek de beste behandelingsopties voor terugvalpreventie na een eerste episode schizofrenie. Inclusief inzichten over medicatie, diagnose en veelgestelde vragen voor huisartsen.
Wat is genderdysforie en hoe wordt het behandeld?
Genderdysforie kan leiden tot psychische klachten. Lees meer over diagnose, behandeltrajecten en de rol van de huisarts.
Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk
Ontdek hoe huisartsen kunnen bijdragen aan het voorkomen van suïcide door vroegtijdige signalering, effectieve communicatie en ondersteuning van patiënten en naasten.
Cortisol en stress
Een overzicht van de rol van cortisol in het lichaam, met aandacht voor diagnose, anamnese, medicatie, levensstijl en behandeling. Dit artikel biedt huisartsen actuele informatie over stressgerelateerde hormonale disbalans en de bijbehorende praktijkinzichten.
Euthanasie bij psychiatrisch lijden onder jongeren: Trends, uitkomsten en overwegingen
Onderzoek naar euthanasie bij jongeren met psychiatrisch lijden toont een groeiend aantal verzoeken, waarbij slechts 3% eindigt in euthanasie. Meer trajecten eindigen door suïcide.
Verband tussen bewerkt rood vlees en een verhoogd risico op dementie
Nieuw onderzoek wijst op een verband tussen bewerkt rood vlees en een verhoogd risico op dementie. Ontdek wat dit betekent voor de praktijk van de huisarts en welke adviezen nuttig kunnen zijn voor patiënten.
Casus: Chronische insomnie bij een oudere volwassene – Diagnose en behandelopties voor de huisarts
Lees hoe chronische insomnie diagnostisch herkend wordt en ontdekt behandelopties zonder medicatie, zoals cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I).
Casus: Differentiatie tussen overgangsklachten en psychische aandoeningen
Sandra, 49, consulteert een psychiater vanwege ernstige psychische klachten die haar dagelijks leven beïnvloeden. Met stemmingswisselingen, angst, slaapproblemen en concentratieproblemen vereist haar behandeling een grondige evaluatie van zowel psychologische als hormonale factoren. De psychiater onderzoekt mogelijke verbanden met de menopauze en coördineert een multidisciplinaire aanpak voor optimale zorg.