Over neurologie

Neurologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van neurologische aandoeningen: ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Lees meer

Neurologie

Ketogeen dieet als behandelmogelijkheid bij epilepsie

Het ketogeen dieet is een waardevolle behandeling voor epilepsie, vooral bij kinderen waar medicijnen niet effectief zijn. Ontdek wat het inhoudt, de effecten en de rol van de huisarts.
Gynaecologie

Erasmus MC lanceert nieuw vrouwencentrum voor betere medische zorg

Het Erasmus MC opent een nieuw vrouwencentrum om de gezondheidszorg voor vrouwen te verbeteren. Dit initiatief kan niet alleen medische behandelingen optimaliseren, maar ook de kosten in de zorg aanzienlijk verlagen.
Neurologie

Meer mensen met MS in Nederland: Nieuwe inzichten uit onderzoek

Recent onderzoek wijst uit dat het aantal mensen met multiple sclerose (MS) in Nederland aanzienlijk hoger is dan eerder gedacht. Dit biedt waardevolle inzichten voor betere zorg en ondersteuning.
Neurologie

Onderhuidse pomp biedt verlichting bij spasticiteit

Een onderhuidse medicijnpomp biedt verlichting bij spasticiteit door lage doses direct in het ruggenmerg toe te dienen, wat ziekenhuisbezoeken vermindert en de levenskwaliteit van patiënten verbetert.
Neurologie

Migraine: 70.000 aanvallen per dag, maar hulp blijft vaak uit

Migraine is een chronische aandoening met een grote impact op het dagelijks leven van patiënten. Uit de praktijk blijkt dat veel patiënten lang doorlopen met hun klachten voordat ze hulp zoeken. Een tijdige diagnose en een behandelplan op maat kunnen het lijden van deze patiënten aanzienlijk verminderen.
Neurologie

Migraine: diagnostische overwegingen en behandelopties

Ontdek hoe je migraine effectief kunt diagnosticeren en behandelen als huisarts. Leer over symptomen, anamnese, diagnostische criteria en behandelstrategieën voor deze veelvoorkomende hersenaandoening.
Neurologie

Wat huisartsen vaak niet weten over migraine

Hoe behandel je als huisarts migraine? Het Leidse Hoofdpijn Centrum maakte recent een aantal postcasts over de aandoening en was benieuwd wat de informatie huisartsen oplevert. Huisarts Jojanneke Kant werd uitgenodigd voor een gesprek. ‘Ik realiseerde me dat ik patiënten nooit meer dan een halve dosis Sumatriptan heb gegeven.’
Neurologie

Vaker oogproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaker zicht- en oogproblemen zoals wazig zien, symptomen van droge ogen, moeite met diepte inschatten en dubbelzien, dan mensen van dezelfde leeftijd zonder de aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van Carlijn Borm, neuroloog in opleiding aan het Radboudumc.
Neurologie

Explosieve groei dementie, parkinson en beroerte komende jaren

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen, voorziet de Hersenstichting op basis van een rapport van het RIVM.