Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lineaire erythematopapulosquameuze laesie

Een 22-jarige patiënt, onlangs verhuisd en nieuw in de praktijk ingeschreven, komt op het spreekuur. Ze heeft sinds haar kindertijd klachten van een jeukende, ruw aanvoelende, rode huidafwijking op de linkerhand, die lijnvormig verloopt naar de linkeronderarm. De jeuk en irritatie variëren in de loop van de tijd in ernst. Ze werkt als thuiszorgmedewerkster en moet daarom vaak haar handen wassen. De irritatie is de laatste tijd toegenomen. Bij lichamelijk onderzoek vindt de huisarts een lineaire erythematopapulosquameuze laesie, die op de linkerarm vanaf de hand naar de onderarm loopt [figuur 1en 2 ].

 

Uit de gegevens van de vorige huisarts van de patiënte bleek dat ze eerder bij een dermatoloog is geweest, die na onder andere een biopt de diagnose ILVEN (inflammatoire lineaire verruceuze epidermale naevus) had gesteld. ILVEN valt onder de epidermale naevi. Het klinische en histologische beeld kan erg veel lijken op dat van psoriasis. Op basis van een biopt met histologisch onderzoek zijn ze echter wel van elkaar te onderscheiden.4,5 De huisarts heeft de behandelopties met de patiënte besproken en uiteindelijk is ze op proef begonnen met een combinatiepreparaat van betamethason en calcipotriol. Na drie weken smeren meldde ze op het spreekuur dat de jeuk- en irritatieklachten waren afgenomen. De huisarts constateerde dat de inflammatie was verminderd.

Literatuuronderzoek bevestigt dat het gaat om een zeldzame huidafwijking. Er zijn meerdere casusbeschrijvingen beschikbaar, maar geen reviews of gerandomiseerde, gecontroleerde trials. Volgens de casusbeschrijvingen is therapie bij afwezigheid van klachten niet nodig. Eventueel is bij veel klachten een invasieve behandeling te overwegen, zoals excisie, cryotherapie, lasertherapie of systemische therapie.35 Verder zijn er casussen waarin de behandeling bestond uit corticosteroïden en/of calcipotriol lokaal en acitretine systemisch, en die een goed effect had.35 Het is niet te verwachten dat de huidafwijking sterk in grootte zal toenemen. Wel kan de ernst van de klachten fluctueren.

Patroonherkenning

Hoewel huidafwijkingen die via blaschkolijnen verlopen, zoals ILVEN, zeldzaam zijn, is het typische klinische beeld van een lineaire erythemateuze huidafwijking goed te herkennen. Bij het beoordelen van huidafwijkingen speelt patroonherkenning een belangrijke rol en de huisarts kan ter bevestiging een biopt afnemen. Het betreft meestal een onschuldige, zeldzame, maar cosmetisch verstorende huidafwijking, een zogenaamde witte raaf, waarbij adequate behandeling lastig kan zijn. Wanneer de patiënt geen tot weinig klachten heeft, is de eerste optie geruststelling en uitleg. Als tweede, pragmatische optie kunnen de huisarts en patiënt kiezen voor een lokale behandeling met corticosteroïden en/of calcipotriol. Wanneer de klachten heftiger van aard zijn en niet op lokale therapie reageren, is een invasief beleid mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld excisie of cryotherapie.

  1. Huidziekten.nl. I.​L.​V.​E.​N.​ (inflammatoire lineaire verruceuze epidermale naevus), geraadpleegd januari 2019.
  2. Primary Care Dermatology Society. Blaschko’s lines, geraadpleegd januari 2019.
  3. Gianfaldoni S, Tchernev G, Gianfaldoni R, Wollina U, Lotti T. A case of ‘inflammatory linear verrucous epidermal nevus’ ( ILVEN) treated with CO2 laser ablation. Open Access Maced J Med Sci 2017;5:454-7.
  4. Sengupta S, Das JK, Gangopadhyay A. Naevoid psoriasis and ILVEN:​ same coin, two faces?​ Indian J Dermatol 2012;57:489-91.
  5. Renner R, Colsman A, Sticherling M. ILVEN:​ is it psoriasis?​ Debate based on successful treatment with etanercept.​ Acta Derm Venereol 2008;88:631-2.

Wilt u een abonnement op Huisarts en Wetenschap? Klik hier >>
Of neem een abonnement op BSL Huisarts Totaal, met toegang tot boeken, e-learnings en drie tijdschriften inclusief Huisarts en Wetenschap. Klik hier >>

Bron en beeld: Huisarts en Wetenschap, Uitgave 6/2019