Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opsporing van huidkanker met telefoon voor 95% nauwkeurig | Nieuwe studie

Nieuwe technologie zorgt ervoor dat de meest voorkomende vormen van huidkanker met de mobiele telefoon voor 95,1% nauwkeurig kunnen worden opgespoord. Dit concluderen onderzoekers aan het Erasmus University Medical Center (Erasmus MC) in Rotterdam in een nieuwe studie die recentelijk is gepubliceerd in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV). Zij onderzochten de nauwkeurigheid van de medische app van SkinVision bij het beoordelen van moedervlekken. Hierbij maakten zij gebruik van algoritmen.

Vroegtijdige opsporing van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de drie diagnoses van kanker is huidkanker. De verwachting is dat het aantal mensen dat huidkanker krijgt de komende jaren alleen maar zal toenemen. Een op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Momenteel kan 95% van de gevallen van huidkanker succesvol worden behandeld indien deze vroegtijdig wordt opgespoord.

De gezondheidszorg maakt in toenemende mate gebruik van technologische innovaties. Medische apps zijn daarvan een goed voorbeeld en kunnen voorkomen dat iemand onnodig overlijdt. De app van SkinVision stelt mensen in staat zelf met behulp van hun mobiele telefoon het risico op huidkanker te bepalen. Op deze manier heeft SkinVision wereldwijd reeds meer dan 35.000 gevallen van huidkanker vastgesteld en deze personen doorverwezen naar specialisten voor nader onderzoek. Vroegtijdige diagnose kan bovendien leiden tot lagere behandelkosten en minder onnodig doktersbezoek.

Studieresultaten

Om de nauwkeurigheid van algoritmen vast te stellen, maakten de onderzoekers gebruik van 285 gevallen van huidkanker, waaronder 138 kwaadaardige melanomen. Verder werden twee eerdere klinische studies geraadpleegd (195 gevallen), alsook de database van SkinVision met 6.000 klinisch gevalideerde gevallen.

Volgens Tiago M. C. D. Marques, onderzoeker aan het Erasmus MC, maken medische apps voor de risicobeoordeling van huidkanker een snelle ontwikkeling door. “Uit deze en andere recente studies gebaseerd op klinische beelden blijkt dat het gebruik van algoritmen waarmee computers kunnen leren in grote foto/beelden databases leidt tot een hogere nauwkeurigheid in onderscheid tussen kwaadaardige en goedaardige gevallen van huidkanker”.

Andreea Udrea, onderzoeker bij SkinVision, associate professor aan de University Politehnica of Bucharest, en tevens hoofdauteur van de studie, is ervan overtuigd dat de gebruikers van de app profiteren van de daarin verwerkte laatste technische ontwikkelingen. “Iedereen moet op een nauwkeurige, robuuste en eenvoudige manier huidbeschadigingen als gevolg van kanker vast kunnen stellen. Dit is de afgelopen zeven jaar ons doel geweest.”

Medische app

SkinVision heeft een medische app ontwikkeld die mensen helpt bij de vroegtijdige herkenning van huidkanker. Het is de eerste gecertificeerde huidkanker app die gebruikmaakt van uitgebreid klinisch onderzoek. De app biedt een kans van 95,1% op een juiste risicobepaling van huidkanker.

SkinVision heeft momenteel 1,2 miljoen gebruikers en beschikt over een database van 3,5 miljoen foto’s van kwaadaardige en goedaardige huidvlekken. Het bedrijf, opgericht in 2012 en met hoofdkantoor in Amsterdam, werkt nauw samen met huidkankerklinieken en universiteiten in Nederland, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland. De app van SkinVision wordt door verschillende zorgverzekeraars vergoed, waaronder CZ, Just, OHRA en Nationale-Nederlanden.

Meer informatie over app >>

Lees de artikelen:

Bron: Persbericht SkinVision