Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bloedtest helpt bij diagnose en stadia van de ziekte van Alzheimer

fediverbeek
Onderzoekers van WashU Medicine hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die artsen kan helpen om de ziekte van Alzheimer niet alleen eerder te herkennen, maar ook nauwkeurig in kaart te brengen in welk stadium de ziekte zich bevindt.

Nieuwe stap in de diagnose van Alzheimer

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die een belangrijke rol kan gaan spelen in de aanpak van Alzheimer. Deze test is niet alleen bedoeld om de diagnose Alzheimer te ondersteunen, maar biedt ook inzicht in hoe ver de ziekte gevorderd is. Het onderzoek naar deze test is recent gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

 

Gericht op tau-eiwitten in het bloed

De bloedtest maakt gebruik van een specifiek eiwitfragment: MTBR-tau243. Dit fragment is afkomstig van zogenaamde taukluwens, die in de hersenen ontstaan bij Alzheimer. Deze fragmenten in het bloed geven een indicatie van de hoeveelheid taukluwens in de hersenen. Door dit fragment te meten, krijgen artsen een beter beeld van de mate van schade in de hersenen.

Waar traditionele methodes, zoals PET-scans of ruggenprik, vaak kostbaar of belastend zijn voor de patiënt, biedt een bloedtest een eenvoudiger en toegankelijker alternatief.

 

Inzicht in ziekteprogressie

Een belangrijk voordeel van de nieuwe test is dat hij onderscheid kan maken tussen verschillende stadia van Alzheimer. De onderzoekers onderzochten deelnemers in drie groepen: zonder klachten, met milde cognitieve stoornissen en met gevorderde dementie. De bloedwaarden van MTBR-tau243 lieten duidelijke verschillen zien: in het late stadium waren de waarden tot wel 200 keer hoger dan in de vroege fase.

Dit sluit goed aan bij wat bekend is over de ziekte: taukluwens nemen sterk toe in het stadium waarin dementie zich manifesteert. De nieuwe test kan artsen helpen bij het beoordelen van de ernst van de ziekte en bij het onderbouwen van klinische symptomen met biologische gegevens.

 

Praktische betekenis voor de huisarts

De bloedtest maakt vroege signalering mogelijk en biedt aanknopingspunten voor gerichte doorverwijzing of inzet van behandelopties. Omdat de test relatief eenvoudig uit te voeren is, zou hij in de toekomst een rol kunnen spelen in de eerstelijnszorg, mits gevalideerd in grotere en diverse patiëntengroepen.

Een toegankelijke test die vroegtijdig aanwijzingen kan geven over de ziekte is waardevol. Vooral omdat huidige behandelopties meer effect kunnen hebben wanneer de ziekte zich nog in een vroeg stadium bevindt.

 

Belang van verdere validatie

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, benadrukken onderzoekers dat de test nog verder gevalideerd moet worden. Onder meer standaardisatie van de testprocedure en bevestiging in diverse patiëntengroepen zijn noodzakelijk om brede toepassing in de praktijk mogelijk te maken.

Daarnaast is het van belang om ook andere neurologische aandoeningen mee te nemen in vervolgonderzoek, om zo de betrouwbaarheid en specificiteit van de test te waarborgen.