Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lenteoren / juvenile spring eruption

Lenteoren (juvenile spring eruption) is een zelflimiterende aandoening die wordt gekenmerkt door jeukend erytheem, blaasjes en gegroepeerde papels die ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde randen van de oorschelpen. Soms verworden de vesikels tot korsten.

Kernpunten

  • Lenteoren komen vooral voor bij jongens met onbedekte oren.
  • Kenmerkend zijn jeuk en papels en blaasjes op de randen van de oorschelpen.
  • De aandoening is onschuldig en zelimiterend.
  • Bij jeuk kan hydrocortisoncrème worden voorgeschreven.

Definitie

Lenteoren (juvenile spring eruption) is een zelimiterende aandoening die wordt gekenmerkt door jeukend erytheem, blaasjes en gegroepeerde papels die ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde randen van de oorschelpen. Soms verworden de vesikels tot korsten. Lenteoren genezen binnen 2 weken met weinig tot geen littekenweefsel.

Etiologie/pathogenese

Lenteoren ontstaan meestal in de vroege lente, voornamelijk bij jongens van 5-12 jaar. Het komt minder vaak voor bij meisjes, mogelijk omdat hun oren vaker bedekt zijn met haar. Soms recidiveert de aandoening jaren achtereen in de lente. Lenteoren kunnen voorkomen in epidemieën. Hoewel de aandoening zelimiterende en onschuldig is, kan het bij patiënten behoorlijke last en bezorgdheid veroorzaken.

Erytheem en jeuk beginnen over het algemeen de avond na blootstelling aan de zon en binnen enkele uren ontstaan blaasjes en papels. De oorzaak is niet helemaal bekend, maar blootstelling aan de zon is noodzakelijk. In verschillende onderzoeken is geprobeerd een recidief te veroorzaken door blootstelling aan ultraviolet licht van verschillende golfengtes, Slechts in een geval is het gelukt om jeukend erytheem te veroorzaken, maar er ontstonden geen blaasjes. Daarom lijkt het waarschijnlijk dat er ook andere factoren noodzakelijk zijn om lenteoren te doen ontstaan. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat bepaalde klimaatcondities zoals koude wind wellicht een rol spelen. Mogelijk is er tevens een genetische component; in verschillende onderzoeken hebben broers lenteoren en had vader in het verleden soortgelijke klachten. Ook is er signicante correlatie met haardracht die niet over de oren valt en met afstaande oren.

Differentiaaldiagnose. Histologisch is er gelijkenis tussen lenteoren en erythema multiforme en met polymorphic light eruption. Wellicht zijn lenteoren een variant van polymorphic light eruption of van perniones., Daarnaast is er een spectrum van andere fotodermatosen zoals hidroa vacciniforme en prurigo solaris. Het verschil met deze aandoeningen is dat hierbij niet alleen de oren zijn aangedaan, maar ook andere lichaamsdelen, zoals wangen, neus en handen. Polymorphic light eruption komt meestal voor bij vrouwen onder de 30 jaar, hidroa vacciniforme veroorzaakt littekens en bij prurigo solaris zijn vesikels ongewoon.

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online