Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren | Zes vragen

Onlangs is het nieuwe boek Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren verschenen. We stelden zes vragen aan dr. Just Eekhof, huisarts en epidemioloog.


1. Waarom is het boek interessant voor huisartsen?

“We hebben tijdens ons werk als huisarts te maken met vrouwen die met medische klachten komen tijdens hun zwangerschap. Gezien de mogelijke risico’s voor het kind en voor de moeder is ook een ervaren huisarts vaak niet zeker wat hij moet doen. Het maakt niet uit met welke klacht de zwangere komt, de zwangerschap beïnvloedt onze differentiaaldiagnose, de keuze voor behandeling en het geven van onze adviezen.”

“In naslagwerken en richtlijnen voor de huisarts staat bij aandoeningen en klachten vaak slechts summier beschreven hoe te handelen bij zwangeren. Een boek waarin specifiek aandacht wordt besteed hoe je bij alledaagse klachten bij een zwangere in de huisartspraktijk handelt, was er niet.”

“Vragen over carpaaltunnelsyndroom of melasma past prima onder ‘kleine kwalen’. In het boek willen we ook handvatten bieden voor de aanpak bij de eerste presentatie van niet kleine, maar wel regelmatig voorkomende kwalen bij zwangeren, zoals somberheid. Om de aangepaste invalshoek recht te doen hebben we de titel net als het boek voor ouderen (Kleine kwalen en alledaagse klachten bij ouderen) aangepast in ‘Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren‘.”

2. Ziet de huisarts veel zwangere vrouwen op zijn/haar spreekuur met (kleine) kwalen?

“Zwangeren hebben bijna twee keer zo vaak contact met de huisarts als niet zwangere leeftijdsgenoten. En tijdens de zwangerschap heeft 65% van de vrouwen contact met de huisarts ten opzichte van 50% van de niet-zwangeren. Urineweginfecties, een frequente reden om de huisarts te consulteren, komen bijvoorbeeld ruim tweemaal zo vaak voor tijdens de zwangerschap. Echter, goed te vermelden is dat voor alledaagse kwalen aan zwangeren de helft minder medicatie wordt voorgeschreven door huisartsen. Het is voor de huisarts dan ook van belang goed geïnformeerd te zijn over de alledaagse klachten en de behandeling hiervan in de zwangerschap.”

3. Wat zijn de meest voorkomende klachten (Top 5) waar zwangere vrouwen mee komen?

4. Waarom is het boek interessant voor verloskundigen/gynaecologen?

“Gynaecologische boeken gaan allemaal over (ernstige) complicaties in de zwangerschap. De invalshoek kleine kwalen in de zwangerschap is uniek. (Zie ook het antwoord onder vraag 1.)”

5. Wat is er uniek aan dit boek Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren voor de verloskundigen/ gynaecologen?

“De invalshoek van het boek kleine kwalen in de zwangerschap is uniek. Ook de vaste indeling van de tussenkopjes van de hoofdstukken maakt het makkelijk om informatie na te zoeken.”

6. Kunt u een Top 5 geven met de meest aansprekende/interessante kwalen uit het boek:

  • Reizen in de zwangerschap
  • Seks in de zwangerschap
  • Geen leven voelen
  • Medicatiegebruik in de zwangerschap
  • Vitamines in de zwangerschap

Beeld: © FatCamera / Getty Images / iStock

Meer informatie en bestellen

Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren
Redactie: Just Eekhof, Sjoerd Bruggink, Marissa Scherptong-Engbers, Annemarije Kruis en Tobias Bonten
ISBN / ISSN: 9789036824064 | Prijs: € 54,95

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum in Houten
Ga voor meer informatie en om het boek te bestellen naar BSL Shop >>

Tip

Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren is ook toegevoegd aan het abonnement Kleine Kwalen Online. Meer informatie >>