Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klacht IGJ over relatie huisarts met patiënt gegrond verklaard

Enige tijd geleden onderzocht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een huisarts die een relatie had met een patiënt. Op basis daarvan werd een melding gedaan bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen. Het tuchtcollege meldt dat de huisarts is inmiddels is berispt.

 

Naast een behandelrelatie tussen 1993 en 2015, ontstond in 2014/2015 ook een persoonlijke relatie tussen de huisarts en zijn patiënt, waarbinnen af en toe ook intiem contact plaatsvond. Beiden spraken in deze periode geregeld over hun wederzijdse verliefdheid, de complexiteit ervan en over de vraag of de behandelrelatie wel moest worden voortgezet. Uiteindelijk is de behandelrelatie in september 2015 in overleg beëindigd, maar ging het persoonlijke contact door tot begin 2016.

Een psychiater van de ggz-instelling waar de vrouw onder behandeling was en die van de relatie afwist, maakte in december 2016 een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie lichtte de werkgever van de huisarts in, die hierna ook een melding deed bij de inspectie. De inspectie verwijt de huisarts dat hij zich zeer onprofessioneel opstelde ten opzichte van een kwetsbare patiënt, en dat hij zich schuldig maakte aan onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook verwijt de inspectie de huisarts dat hij de behandelrelatie met haar niet veel eerder had beëindigd.

Het tuchtcollege verklaart de klacht van IGJ geheel als gegrond. De huisarts ziet in dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en heeft hiervoor meerdere malen zijn spijt betuigd. De arts heeft inmiddels diverse maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat eenzelfde situatie niet weer voorkomt. De huisarts krijgt enkel een berisping omdat er veel tijd zat tussen de start van het onderzoek van de inspectie en de tuchtprocedure. In de tussentijd heeft de werkgever van de huisarts al diverse maatregelen getroffen en mag hij geen huisartsenopleider meer zijn en kreeg hij voorwaardelijk strafontslag. Ook liet de man telkens zien veel spijt te hebben van zijn handelen en is hij onder behandeling van een psychiater.

Bron: Nationale Zorggids
Beeld: © wundervisuals / Getty Images / iStock