Advisering bij voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen behoort tot het domein van huisartsen, praktijkondersteuners en diëtisten, zoals beschreven in de NHG-Zorgmodule Leefstijl Voeding. Voedingsadvies wordt gegeven om te voorkomen dat mensen ziek worden, maar is ook onderdeel van de behandeling van mensen die ziek zijn, om de gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen. Het is echter onduidelijk wat huisartsen zelf doen omtrent voedingsadvies.
Negen op de tien huisartsen ervaart barrières bij het geven van voedingsadvies
Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat gebrek aan tijd en financiering belangrijke barrières zijn in het bespreken van leefstijl. Uit de resultaten van de huidige vragenlijst blijkt dat 91% van de huisartsen ook één of meer andere barrières dan gebrek aan tijd en financiering ervaart voor tenminste één van de drie patiëntgroepen (1. patiënten met ketenzorg; 2. patiënten zonder ketenzorg, met een verhoogd risico op cardiometabole aandoeningen en 3. patiënten zonder ketenzorg, met andere voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen). Slechts 9% ervaart bij geen van de drie patiëntengroepen
barrières.
De barrières ‘Ik heb niet de juiste kennis om goed voedingsadvies te geven’, ‘Ik vind het lastig om patiënten te stimuleren om hun voeding aan te passen’ en ‘Deze patiënten zijn niet gemotiveerd om hun voedingspatroon aan te passen’ werden het vaakst genoemd voor de groep patiënten zonder ketenzorg, met een verhoogd risico op cardiometabole aandoeningen en de groep patiënten met ketenzorg.
Voor de groep patiënten zonder ketenzorg, met andere voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen, werd de barrière ‘Ik heb niet de juiste kennis om goed voedingsadvies te geven’ het vaakst genoemd. De barrières ‘het geven van voedingsadvies aan deze patiënten is geen taak van de huisarts´, ´het geven van voedingsadvies heeft weinig zin heeft´ en ´Patiënten vinden het vervelend om voedingsadvies van de huisarts te ontvangen´ werden bij alle drie de patiëntgroepen weinig genoemd.
De belangrijkste resultaten uit het onderzoek
|
Voor het originele artikel Huisartsen hebben behoefte aan meer scholing om voedingsadvies te kunnen geven, door: Verberne, L., Leemrijse, C., Brabers, A., Korevaar, J. Utrecht: Nivel, 2020. Download de pdf >>
Bron: Nivel
Beeld: © Photographee.eu / stock.adobe.com
Tip
Wilt u als huisarts meer weten over Voeding, diëtetiek en leefstijl?
Neem een kijkje op de website Voedingskennis.nl >>