Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handboek Praktijkvoering: ‘Een must have voor de praktijkmanager’

"Samenwerking wordt steeds belangrijker in de huisartsenzorg en praktijkmanagers kunnen hun praktijkhouders hierbij ondersteunen, en Handboek praktijkvoering helpt hen daarbij." Dat zegt Klara Knapen, praktijkmanager, docent en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Praktijk Management (NVvPM) op PraktijkmanagersNetwerk.
Integraal Zorgakkoord huisartsen

Volgens Knapen speelt de toekomst van de huisartsenzorg een rol. Samenwerking met de eerste en tweede lijn in de wijk, de regio of met de gemeente wordt steeds belangrijker. De huisarts is veel tijd kwijt aan het deelnemen aan en/of opzetten van een overleg, het voorbereiden en de opvolging. Knapen denkt dat praktijkmanagers een steeds grotere rol hierin krijgen. Ze kunnen hun praktijkhouders veel werk uit handen nemen en Handboek Praktijkvoering. Bouwstenen voor de huisartsgeneeskunde kan hen daarbij helpen. “Hun nieuwe rol vereist andere competenties en daarom is de NVvPM in gesprek met betrokken partijen over het toekomstige functieprofiel. Het betekent een verdere professionalisering van het vak”, zegt Knapen.

Praktijkmanagers en praktijkhouders

Praktijkmanagers zijn vaak op zoek naar geschikte tools en kennis om hun functie goed te kunnen uitoefenen. Knapen vindt dat praktijkmanagers een ondersteunende, faciliterende rol hebben naar hun praktijkhouder. “Huisartsen stoeien momenteel met allerlei vraagstukken in hun praktijk en praktijkvoering. Ze willen het allemaal heel goed doen maar kunnen dat niet allemaal alleen.”

De nieuwe editie van Handboek Praktijkvoering. Bouwstenen voor de huisartsgeneeskunde is heel geschikt voor praktijkmanagers. Zij kunnen er veel informatie en kennis uit het boek halen. Het sluit aan op de huidige ontwikkelingen en uitdagingen, zoals op een actueel onderwerp als samenwerking.

Hoe pak je bijvoorbeeld het onderwerp visie en missie samen aan? Knapen legt uit dat je dan allebei het betreffende hoofdstuk lezen uit het boek. “Dan weet je waarover het gaat, welke vragen je kunt beantwoorden, zodat je beiden over dezelfde informatie en beter kunt brainstormen over wat het beste aansluit bij de praktijk.”

Visie en strategie

Het boek is samengesteld door kaderhuisartsen en voormalig huisartsen, en bevat hoofstukken over thema’s als visie en strategie, informatisering en financiële tools. Het is een netwerkboek waaraan diverse experts op diverse vakgebieden hebben meegewerkt. De nadruk ligt op het samenwerken in netwerken rondom de patiënt. Het boek biedt daarvoor een aantal handvatten.

Personeelsbeleid

Knapen nam het hoofdstuk over personeelsbeleid voor haar rekening. “Het is een heel gaaf en nuttig boek, voor iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij het management van de huisartsenzorg.” De kracht van dit boek is dat het heel gefragmenteerd is; het behandelt heel veel onderwerpen. “Je kunt eruit halen waar jij op dat moment behoefte aan hebt om er vervolgens praktisch mee aan de slag te kunnen. Per onderwerp vind je informatie, voorbeelden, literatuurverwijzingen, tools en online verwijzingen naar een website die bij dit boek hoort. Dat is een fijne combinatie: het boek en online, actuele informatie.”

Bron: PraktijkmanagersNetwerk


Meer informatie

Handboek Praktijkvoering. Bouwstenen voor de huisartsgeneeskunde
ISBN 9789036826464
Prijs: € 59,95
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum in Houten