Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidszorg voor Syrische vluchtelingen

fediverbeek
De instroom van Syrische vluchtelingen naar Nederland brengt andere gezondheidszorguitdagingen met zich mee. Zodra een asielzoeker een (tijdelijke) verblijfsvergunning heeft, noemen we hem of haar een statushouder. Deze kan dan een eigen woning krijgen en zich inschrijven bij een huisartsenpraktijk. Huisartsen zijn daarmee vaak het eerste aanspreekpunt in het bieden van adequate zorg aan deze populatie.

Achtergrond van Syrië

 

Demografie en sociale structuur

Syrië, met een bevolking van ongeveer 20 miljoen, is een land in het Midden-Oosten met Damascus als hoofdstad. De meerderheid van de bevolking is Arabisch en moslim. De Syrische burgeroorlog, die begon in 2011, heeft een enorme impact gehad op de bevolking met miljoenen ontheemden en vluchtelingen als gevolg.

 

Gezondheidszorgsysteem in Syrië

Voor de oorlog had Syrië een toegankelijk en betaalbaar zorgsysteem, met publieke en privéziekenhuizen. De oorlog heeft echter het zorgsysteem zwaar beschadigd met veel ziekenhuizen die onbruikbaar zijn door personeelsgebrek, verwoesting en medicijntekort. Hulporganisaties hebben mobiele klinieken opgezet om in de basiszorg te voorzien.

 

Zorgbehoeften van Syrische vluchtelingen en statushouders

Fysieke gezondheidsproblemen

Veel Syrische vluchtelingen kampen met gezondheidsproblemen die voortkomen uit de oorlog en hun vlucht. Ondervoeding, onderbreking van de behandeling van chronische ziekten, en infectieziekten zoals tuberculose en hepatitis B komen vaak voor. Vaccinatiegraden zijn door de oorlog drastisch gedaald, waardoor kinderen risico lopen op ziekten zoals polio en mazelen.

 

Vaccinaties

Tot het uitbreken van de burgeroorlog had Syrië een goed functionerend vaccinatieprogramma. Echter, door de oorlog hebben veel kinderen vaccinaties gemist en is de vaccinatiegraad sterk gedaald. Dit maakt hen kwetsbaar voor uitbraken van besmettelijke ziekten. In Nederland is het essentieel om te controleren welke vaccinaties deze kinderen hebben gemist en hen zo nodig bij te vaccineren.

 

Leefstijl

Syrische eetgewoonten omvatten vaak gerechten zoals tabouleh, baba ghanoush en humus, met platbrood bij elke maaltijd. Door de oorlog en de vlucht zijn hun voedingspatronen echter verstoord, wat kan leiden tot ondervoeding of juist obesitas. Beweging was vaak beperkt in vluchtelingenkampen, en veel Syriërs roken, wat hun gezondheid verder kan beïnvloeden. In Nederland is het belangrijk om deze leefstijlgewoonten te begrijpen en hen te begeleiden naar gezondere keuzes.

 

Mentale gezondheidsproblemen

Er heerst een taboe op mentale gezondheidsproblemen in Syrië. Onderzoek toont aan dat een aanzienlijk deel van de Syrische kinderen symptomen van depressie en PTSD vertoont. Positieve copingstrategieën zoals praten met vrienden en familie, en bidden, zijn gebruikelijk, maar professionele psychische hulp wordt vaak vermeden.

 

Culturele achtergrond en gezondheidsopvattingen

 

Rol van de arts en verwachtingen van patiënten

Artsen worden hoog gewaardeerd in de Syrische samenleving en er wordt van hen verwacht dat ze duidelijke adviezen geven en medicatie voorschrijven. Er is minder vertrouwen in andere zorgprofessionals. Dit kan leiden tot hoge verwachtingen en soms druk op huisartsen om medicatie voor te schrijven. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren over het Nederlandse zorgsysteem en het belang van bijvoorbeeld doorverwijzingen en vervolgafspraken.

 

Communicatiestijl en verwachtingen

Syrische patiënten verwachten vaak een directe en duidelijke communicatie van hun artsen. Ze hebben de neiging om hun klachten uitgebreid te beschrijven en verwachten dat de arts hen vertelt wat er gedaan moet worden. Empathie en geduld zijn cruciaal in deze interacties, evenals het gebruik van tolken wanneer taalbarrières aanwezig zijn.

 

Mondzorg en prenatale zorg

In Syrië bezoeken ouders de tandarts wanneer er gebitsklachten zijn, maar tandverzorging is niet gratis. Prenatale zorg wordt voornamelijk door gynaecologen in privéklinieken aangeboden, maar de oorlog heeft de toegang hiertoe verminderd. Het aantal keizersneden is sinds de oorlog toegenomen, mede door de onveiligheid en logistieke problemen.

 

Sociaal-culturele factoren

Eer en schaamte in de opvoeding

Eer en schaamte spelen een grote rol in de Syrische opvoeding. Ongewenst gedrag van kinderen wordt publiekelijk gecorrigeerd om de familie-eer te beschermen. Dit kan invloed hebben op de manier waarop Syrische ouders reageren op adviezen van zorgverleners.

 

Seksuele voorlichting en gezinsplanning

Seksualiteit is een taboe-onderwerp in veel Syrische gezinnen. Gezinsplanning is beschikbaar, maar abortus is verboden tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Homoseksualiteit is strafbaar en LHBTIQA+’ers lopen risico op geweld en uitstoting.

Begrip van de culturele achtergronden, eerdere zorgervaringen en verwachtingen van Syrische vluchtelingen en statushouders kan bijdragen aan effectievere zorg en ondersteuning. Het is belangrijk om geduldig en empathisch te zijn en hen te helpen navigeren in het Nederlandse zorgsysteem.

Meer informatie: factsheet Gezondheid Jeugd in Syrië

 

Meer over dit onderwerp?

Bekijk het programma en de actuele startdata van het Cultuursensitieve Zorg congres. Meer informatie over dit congres >