Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gendersensitieve huisarts levert betere zorg | Interview

Huisartsen die in hun spreekkamer rekening houden met verschillen tussen mannen en vrouwen, bieden een betere kwaliteit van zorg dan huisartsen die dat niet doen. Dit blijkt uit het Handboek Gendersensitieve huisartsgeneeskunde, een leerboek voor de praktijk.

Samenstellers van dit boek zijn de huisartsen Toine Lagro-Janssen en Doreth Teunissen. Samen namen zij het initiatief tot dit leerboek, dat tijdens een congres op 25 november feestelijk wordt gepresenteerd. De focus van het congres, ‘Durf het verschil te maken’, drukt de boodschap van het boek goed uit.

‘Wij zijn er van overtuigd dat je als huisarts betere zorg kunt leveren als je gendersensitief werkt, tijdens alle fasen van het consult’, licht Lagro-Janssen toe. Met gendersensitief bedoelen Lagro-Janssen en Teunissen zowel rekening houden met sekse (biologische en fysiologische verschillen tussen mensen) als gender (sociaal geconstrueerde rollen, gedrag, uitingen en identiteiten). Al in de inleiding van het boek benoemen zij op welke gebieden sekse- en genderverschillen in het huisartsenvak allemaal een rol spelen: het gaat zowel om epidemiologie en pathofysiologie als om ontstaanswijze, diagnostiek, beloop én behandeleffecten.

(…)

Lees het interview verder op de site van ZonMw >>

Bron en beeld: ZonMw