Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetypering van belang voor leefstijlinterventie

Webredactie
Leefstijltherapie moet de focus zijn van de behandeling van mensen met diabetes type 2. Maar het effect ervan hangt af van het subtype diabetes, en de interventie moet eigenlijk op maat gemaakt zijn voor dat subtype. Daarover vertelden Suzan Wopereis, onderzoeker bij TNO, en Susanne Berbée, onderzoeker en diëtist bij Gezondheidscentrum Stevenshof op het congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer, dat recentelijk plaatsvond in Utrecht.
diabetypering van belang bij leefstijlinterventie diabetes

Zo’n 25 tot 40 procent van de mensen met diabetes type 2 kan remissie behalen door leefstijlverandering. Er zijn een aantal factoren die hierbij meespelen. Ten eerste is de ernst van de diabetes van belang; hoe ernstiger, hoe lastiger het is om volledige remissie te behalen. Ten tweede is een langdurige leefstijlverandering nodig, en gedragsverandering op lange termijn is altijd lastig. Tot slot speelt ook mee welk subtype diabetes iemand heeft. Afhankelijk hiervan slaat de behandeling wel of niet goed aan.

Verschillende subtypes

Mensen met diabetes type 2 blijken op basis van een orale glucose tolerantie test te kunnen worden onderverdeeld in verschillende clusters of subtypes. Bij hyperglykemie zijn acht organen betrokken, die niet allemaal in gelijke mate bijdragen. Wanneer de pancreas niet meer goed functioneert, wordt er niet voldoende insuline aangemaakt. Bij de andere subtypes is er wel voldoende insuline, maar is er bijvoorbeeld sprake van insulineresistentie in de spieren, in de lever, of een combinatie daarvan. ‘Deze subtypes hebben een andere etiologie; het ontstaan van de diabetes is echt anders’, vertelt Wopereis.

Lees de rest van dit artikel hier.

Auteur: Marjolein Streur-Kranenburg, Leefstijlindezorg.nl