Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Delier en vallen: wees alert op Covid-19 bij kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen die besmet zijn met het coronavirus, hebben vaak niet de gangbare symptomen die daarbij horen. Geriaters waarschuwen daarom om alert te zijn bij verwarring (delier) en valpartijen. Vaak gaat daaronder een infectie schuil, en dat kan dus ook Covid-19 zijn. Dat blijkt uit onderzoek bij achttien ouderen in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en één in het Radboudumc in Nijmegen.  

 

Covid-19 kan bij kwetsbare ouderen beginnen met een geriatrische klachten, zoals delier, een valpartij, syncope, dehydratie en acuut functieverlies. Vaak is er sprake van meerdere geriatrische klachten tegelijkertijd. Dat blijkt uit de gegevens van de eerste 19 patiënten die in het ETZ op de geriatrie-afdeling werden opgenomen met het vermoeden van COVID-19. Dit waren kwetsbare ouderen met comorbiditeit (gemiddeld bijna 3 chronische aandoeningen) die vaak niet zelfstandig konden lopen en hulp kregen bij ADL.

Alarmsignaal

Zorgverleners moeten acute geriatrische symptomen in deze tijd altijd als een alarmsignaal beschouwen voor een mogelijke besmetting met het coronavirus. Die atypische presentatie is juist typisch voor kwetsbare ouderen. Dat schrijven Vingerhoets en collega’s in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ook met casuïstiek).

Altijd testen

De meeste van deze 19 patiënten hadden geen gangbare symptomen van covid-19, licht Vingerhoets toe op de website van het ETZ. ‘Toch bleken ze besmet.’ Het is wel vaker zo dat een infectie zich bij kwetsbare ouderen uit in geriatrische symptomen, legt Vingerhoets uit. Dat blijkt ook het geval bij covid-19. ‘Daarom testen we elke kwetsbare oudere die tijdens de pandemie binnenkomt met aanknopingspunten voor een infectie, nu ook op corona.’

Bron: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)
Beeld: © pololia / stock.adobe.com