Over dit congres
De overgang beïnvloedt miljoenen vrouwen, maar blijft vaak onderbelicht, ondanks de grote impact die het heeft op zowel fysieke als mentale gezondheid. Veel vrouwen voelen zich onbegrepen. Het is hoog tijd voor openheid en begrip over de overgang.
Bent u zich bewust van hoe divers en ingrijpend overgangsklachten kunnen zijn? De complexiteit van de overgang en de misverstanden hierover vragen om een dieper begrip en inzicht onder zorgprofessionals. Met circa 1,5 miljoen vrouwen in Nederland die deze levensfase doormaken, is er de noodzaak om volledig geïnformeerd te worden en inzichten te horen van experts.
Tijdens het congres komen alle aspecten van de overgang aan bod. Van stemmingswisselingen tot spier- en gewrichtsklachten en effectieve hormoontherapieën. We kijken ook naar de impact op de werkvloer en de geestelijke gezondheid.
Highlights
- Balanceren in de overgang: schommelingen in hormonen, slaap en stemming
- Feiten en fabels over hormoontherapie
- Expert sprekers zoals Janneke Wittekoek, Dorenda van Dijken en Birit Broekman delen hun kennis
Ontdek hoe u de zorg voor vrouwen in deze fase kunt verbeteren.
Verbeter uw zorg. Bekijk het programma.
Programma
Vrouwen ervaren gedurende hun hele leven natuurlijke veranderingen in de geslachtshormoonspiegels. De effecten van geslachtshormonen op de plasticiteit en functie van de hersenen zijn talrijk en beïnvloeden de mentale gezondheid. De menopauze is een cruciale overgangsperiode in het leven van een vrouw. Samen met hormonale verschuivingen gaat deze periode gepaard met grote veranderingen in fysieke, psychologische en psychosociale factoren, evenals een verhoogd risico op affectieve, angst- en stress-gerelateerde symptomen. Toch is de kennis hierover bij veel zorgverleners nog beperkt en wordt er in de spreekkamer vaak weinig rekening gehouden met bijvoorbeeld de invloed van geslachtshormonen op (de samenhang tussen) psychische en lichamelijke klachten.
Birit deelt kennis over de rol van geslachtshormonen en de samenhang met psychische klachten wat zal bijdragen aan betere herkenning hiervan. Daarnaast worden adviezen en handvatten gegeven over behandelopties voor de hormoon gerelateerde psychische klachten en mogelijkheden voor implementatie van een geïntegreerd zorgaanbod voor vrouwen met peri-menopauzale klachten.
Prof.dr. Birit Broekman, MA MD PhD, bijzonder hoogleraar ziekenhuispsychiatrie, OLVG en Amsterdam UMC, Vrije Universiteit van Amsterdam
Reumatische ziekten kunnen beïnvloed worden door de overgang en omgekeerd kan reuma zorgen voor een vervroegde overgang.
In deze lezing wordt aandacht besteedt aan het risico op hart-en vaatziekten in relatie tot de overgang bij vrouwen met ontstekingsreuma.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Het effect van de overgang op reumatische ontstekingsziekten
- Het risico op hart- en vaatziekten en ontstekingsreuma
- Het effect van reuma op de leeftijd van de overgang
Hormonen spelen een ongelooflijk belangrijke rol in het leven van de vrouw. In de vruchtbare jaren beschermen ze ons hart, ons vaatstelsel en onze botten. Maar wanneer we halverwege de veertig zijn dan beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. De bescherming wordt zo een stuk minder. En dit zorgt vaak ook nog voor vervelende klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak. Gelukkig kun je met een gezonde leefstijl deze klachten positief beïnvloeden.
Cardioloog Janneke Wittekoek heeft als missie om het vrouwenhart beter te begrijpen, te genezen en ervoor te zorgen dat vrouwen niet ziek worden. In haar lezing ‘De Overgang en Hartklachten’ beantwoordt cardioloog Janneke Wittekoek al je vragen over de overgang en je hart. Wat zijn je risicofactoren en hoe verander je die? Wat is hormoontherapie? Welke klachten horen bij de overgang en welke niet? En wat kun je doen om zo fit mogelijk de overgang in te gaan en oud te worden?
Verdiepingssessies
In deze workshop wordt dieper ingegaan op de feiten en fabels met betrekking tot hormoontherapie. Welke soorten zijn er en wat is het verschil tussen bio-identiek en synthetisch? Ook de voor- en nadelen komen uitgebreid aan bod En welke niet hormonale behandelingen zijn er en hoe effectief zijn die?
Door het volgen van deze workshop bent u beter in staat om vrouwen goed te counselen voor een eventuele behandeling van overgangsklachten.
De overgang is in vele opzichten een fase waarin er van alles beweegt en verandert, óók de stemming en óók de seks. In deze workshop gaan we het hebben over de fascinerende combinatie van ‘overgang – stemmingswisselingen – seks’. Inzichten vanuit de seksuologie, Emotionally Focused Therapy (EFT) en leefstijl worden gecombineerd. Van de harde emotie, gaan we op onderzoek naar de zachte emotie en vandaar uit naar de (seksuele) verbinding. Kortom: u leert meer over het letterlijk en figuurlijk blootgeven.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Relationele en seksuele veranderingen in de overgang
- Omgaan met stemmingswisselingen
- Het verband tussen liefde, lust en leefstijl
Sprekers
Prof. Irene van der Horst Bruinsma
Drs. Dorenda van Dijken
Prof. dr. Birit Broekman
Astrid Kremers
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundig specialisten, poh’ers, physician assistants, bedrijfs- en verzekeringsartsen. Ook voor zorgprofessionals in opleiding. Bij de voorgaande editie zagen we ook veel apothekers en fysiotherapeuten.
Tarieven
- 399 | regulier tarief
- 319 | abonnee tarief
- 299 | vroegboek tarief
Alle tarieven zijn excl. btw. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Arts-onderzoekers, artsen in opleiding kunnen een mail sturen naar henriette.boven@bsl.nl om te informeren naar een aangepast tarief.
Accreditatie
Geaccrediteerd voor 5 punten bij:
- Accreditatiebureau fysiotherapie
- NAPA (Physician assistant)
- Openbaar Apothekers (OA)
- VSR (Verpleegkundig specialist)
- V&VN (Verpleegkundige)
In aanvraag bij ABAN (medisch specialisten).
Belangstelling voor andere accreditaties, bij 5 geïnteresseerde wordt er accreditatie aangevraagd. Vraag naar de mogelijkheden via zwanet.vierstra@bsl.nl.
Locatie
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)