Onderzoek naar leefstijl en hartstilstand
Uit een recente internationale studie blijkt dat bepaalde leefstijlfactoren, waaronder het drinken van witte wijn of champagne, mogelijk bijdragen aan een verminderd risico op een plotselinge hartstilstand. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het Canadian Journal of Cardiology en gebaseerd op gegevens van ruim een half miljoen deelnemers.
De onderzoekers namen 56 leefgerelateerde factoren onder de loep die samenhangen met het ontstaan van een hartstilstand. Het ging onder andere om eet- en drinkgewoonten, lichaamsbeweging, sociaaleconomische omstandigheden en zelfs het klimaat waarin iemand woont.
Verband met matige alcoholconsumptie
Binnen het onderzoek kwam naar voren dat mensen die af en toe een glas witte wijn of champagne drinken, minder vaak te maken hebben met een onverwachte hartstilstand. Deze relatie werd vooral duidelijk bij personen die daarnaast ook vaker fruit eten, een gezond gewicht behouden, een stabiele bloeddruk hebben, positief in het leven staan en opgeleid zijn tot een bepaald niveau.
Volgens de analyse zou tot wel 63 procent van de gevallen van plotselinge hartstilstand vermijdbaar kunnen zijn als mensen aandacht besteden aan deze verzameling van leefstijlfactoren.
Reacties van wetenschappers
Nicholas Grubic (Universiteit van Toronto) en Dakota Gustafson (Queen’s Universiteit, Ontario) noemen de resultaten opmerkelijk. Zij wijzen op een mogelijk beschermend effect van lichte alcoholconsumptie, hoewel zij benadrukken dat de bevindingen in context moeten worden geplaatst. Ook Renjie Chen van de Fudan Universiteit in Shanghai, die meewerkte aan het onderzoek, benadrukt dat het hier gaat om het eerste wereldwijde onderzoek naar niet-klinische risicofactoren bij hartstilstand.
Voorzichtigheid blijft geboden
Hoewel de studie wijst op een mogelijk verband tussen lichte consumptie van champagne of witte wijn en een verlaagd risico, blijft de discussie over alcoholgebruik levendig. Zo adviseert het Voedingscentrum in Nederland om helemaal geen alcohol te drinken, of het in elk geval te beperken tot maximaal één glas per dag. Alcohol blijft immers geclassificeerd als kankerverwekkend, en het effect op lange termijn is sterk afhankelijk van de hoeveelheid en frequentie van gebruik.