Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Casus: Het verborgen lijden van emotionele stress

fediverbeek
Emma, een 45-jarige vrouw, leidde een druk bestaan als leidinggevende in een veeleisende werkomgeving. Ze was altijd vol energie, maar geleidelijk begon ze klachten te ervaren die haar bezorgd maakten. Ze had last van aanhoudende stress op het werk en in haar persoonlijke leven. Haar gemoedstoestand begon te lijden onder deze constante emotionele belasting.

Klachten en opmerkingen

Emma merkte dat haar stemming veranderde. Ze voelde zich somber, leeg en kon haar normale energie niet terugvinden. Tijdens een bijzonder stressvolle periode ervoer ze een intense emotionele schok. Kort daarna kreeg ze symptomen die leken op een acuut hartinfarct: pijn op de borst, uitstraling naar haar armen, en een beklemmend gevoel op haar borstkas. Deze symptomen deden haar denken aan een hartaanval, zoals ze die kende uit verhalen en media.

 

Medisch onderzoek

Emma werd onmiddellijk naar de eerste hulp gebracht. Het ECG en de echocardiogrammen toonden aanwijzingen voor een mogelijk hartinfarct. De artsen waren bezorgd, maar verder onderzoek naar haar kransslagaders liet geen afwijkingen zien. Het klinische beeld leek op een infarct, maar de arteriën waren intact.

 

Diagnose en behandeling

Na grondig onderzoek werd bij Emma het ‘gebroken hart syndroom’ vastgesteld, een aandoening bijna exclusief gezien bij vrouwen, geassocieerd met intense emotionele stress. Haar symptomen imiteerden een hartinfarct, maar waren het resultaat van de emotionele belasting die ze ervoer. Gelukkig verdwenen haar symptomen na verloop van tijd, zoals vaak het geval is bij dit syndroom.

 

Conclusie en Preventie

De casus van Emma benadrukt de impact van ernstige emotionele stress op het hart, vooral bij vrouwen. Hoewel depressie en stress niet altijd als formele risicofactoren worden beschouwd voor hart- en vaatziekten, kunnen ze een significante rol spelen. Het ‘gebroken hart syndroom’ benadrukt de noodzaak om emotionele welzijnsaspecten op te nemen in het volledige preventiebeleid bij vrouwen, aangezien intense stress en emotionele belasting tijdelijke maar ernstige symptomen kunnen veroorzaken die lijken op een hartinfarct.

Meer weten?
Tijdens het congres Het Vrouwenhart op 26 november 2024 gaan we dieper in op dit onderwerp.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven!