Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen klaar voor PGO

De afgelopen weken was er een forse stijging van het aantal huisartsenpraktijken dat een koppeling heeft gerealiseerd tussen hun huisartsinformatiesysteem (HIS) en PGO (persoonlijke gezondheidsomgevingen). Begin september was zo'n 89% van de huisartsenpraktijken binnen het OPEN-programma aangesloten op de Zorgaanbiederslijst (ZAL) van MedMij, dat laat OPEN weten in een nieuwsbericht.
Adult businesswoman working at home using computer, studying business ideas on a pc screen on-line Real-online-workflow (2016) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20190206) *** Local Caption *** © undrey / Fotolia

 

Sinds september 2021 beschikken veel artsen over een pgo-aansluiting op hun huisartsinformatiesysteem. De huisartsenpraktijken zijn inmiddels bijna allemaal vindbaar via een PGO. Het duurt dan ook niet lang meer voordat bij al die huisartsen ook daadwerkelijk gegevens kunnen worden verzameld. Volgens OPEN is de genoemde 89% een voorlopig percentage, omdat de aanmeldingen nog steeds binnenstromen. Het gaat om 4.195 van de 4.718 praktijken in Nederland. Naar verwachting zal de beoogde 95% aansluitingen snel worden bereikt.

Verbetering van zorg

Sinds 1 juli 2020 bekeken al 1,3 miljoen Nederlanders online hun medische gegevens bij de huisarts. Van alle praktijken heeft 96% online inzage in gebruik genomen. Steeds meer patiënten weten hun weg te vinden binnen het online portaal van hun eigen huisarts. Een patiënt kan bijvoorbeeld een afspraak met de arts beter voorbereiden en na afloop een gespreksverslag teruglezen. Dat geeft volgens OPEN een verbetering van de zorg. OPEN ondersteunt huisartsen en huisartsen-organisaties om online inzage voor patiënten mogelijk te maken, via een portaal of persoonlijke gezondheidsomgeving.

Alle partijen in de huisartsensector werkten samen om de hiervoor benodigde techniek en administratie op orde te krijgen. Een van de stappen daarbij is een aansluiting op de ZAL. Ondanks dat inmiddels bijna alle huisartsen zijn aangesloten, blijkt dat het daadwerkelijk ophalen van gegevens met een PGO nog niet altijd vlekkeloos verloopt. Deze technische en administratieve problemen zijn bij het testen van de verschillende combinaties tussen huisartsinformatiesystemen en PGO’s in de praktijk aan het licht gekomen. De betrokken partijen zijn momenteel bezig om deze problemen op te lossen.

Ga voor de voortgang en de actuele stand naar OPEN >>

Bron: OPENSkipr
Beeld: undrey / Fotolia