Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca

 

Op een priklocatie van huisartsen in Zwolle vertelde huisarts Marco Blanker dat slechts 58 procent van de 60-plussers is komen opdagen voor een AstraZeneca-prik. Huisarts Bart Meijman, met een praktijk in Amsterdam Nieuw-West, sprak zelfs van een opkomst van slechts 40 procent in die doelgroep.

De Gezondheidsraad besloot afgelopen donderdag enkel 60-plussers nog dit vaccin te geven, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA had geconcludeerd dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Op dat moment was in Nederland één vrouw overleden door de bijwerking, een embolie. Daarnaast waren nog zeven meldingen bekend. Eerder werd al een vaccinatiestop voor het AstraZeneca-vaccin afgekondigd.

Ontsteld en verontrust

Huisarts Meijman ziet het met lede ogen aan en is ‘ontsteld en verontrust’ door het besluit van de Gezondheidsraad. Hij noemt het risico van bijwerkingen uiterst gering en vindt het ‘dramatisch’ dat zo weinig mensen een vaccin komen halen omdat het vaccin je kan behoeden voor overlijden. Hij zegt dat het kwaad is geschied, door de beslissing van de Gezondheidsraad, en dat het vertrouwen in het vaccin voor veel mensen twijfelachtig is.

Motie van afkeuring

Meijman is ook lid van het actiecomité Het Roer moet Om, een groep van dertien actievoerende huisartsen. Alle risico willen vermijden, is volgens hem dramatisch. Op de website van Het Roer moet Om is een manifest te vinden gericht aan de Gezondheidsraad.

Uitdelen aan anderen

Afgelopen zaterdag vertelden ook Rotterdamse huisartsen tegen het Algemeen Dagblad (AD) dat mensen thuisblijven na alle onrust rond het AstraZeneca-vaccin. Restanten als gevolg daarvan worden door de huisartsen uitgedeeld aan anderen, zelfs kennissen. Iets dat zij overigens mogen doen zolang het gaat om patiënten van 65 jaar en ouder, om verspilling tegen te gaan.

Grote impact op huisartsen

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zei als reactie tegen de krant dat de geluiden uit Rotterdam bekend zijn. Afgelopen donderdag liet de LHV al weten dat alle veranderingen rondom het vaccineren met AstraZeneca ‘grote impact’ hebben gehad op de huisartsen. Behalve aan mensen boven de zestig, dienen ze het vaccin toe aan mensen met het symptoom van Down en aan mensen met morbide obesitas. Ook geven ze het aan mensen die thuis wonen en niet mobiel zijn. Maar nu dus ook alleen nog maar aan 60-plussers in die groepen.

De voorzitter van de Gezondheidsraad, Bart-Jan Kullberg reageerde zondag bij de NOS op de motie, en zei dat hij de zorgen van de huisartsen goed begrijpt. Ook heeft hij Meijman een mail gestuurd om contact te hebben over de kwestie.

Volgens Kullberg kan er ondanks de problemen met AstraZeneca in hetzelfde tempo gevaccineerd worden, omdat er in Nederland verschillende vaccins zijn die in de komende weken en maanden geleverd worden. “Als we die net op een andere manier inzetten, dat is het advies van de Gezondheidsraad, kunnen we in hetzelfde tempo vaccineren, maar met minder risico’s dan met het oude programma.”

Bron: Skipr / ANP
Beeld: © Ridofranz / Getty Images / iStock


Lees ook

Huisartsen overspoeld met vragen over AstraZeneca: Gekkenhuis

Aarzeling patiënt blijft rond toediening vaccin AstraZeneca