Home Artikelen
Laatste artikelen
Migraine: 70.000 aanvallen per dag, maar hulp blijft vaak uit
Migraine is een chronische aandoening met een grote impact op het dagelijks leven van patiënten. Uit de praktijk blijkt dat veel patiënten lang doorlopen met hun klachten voordat ze hulp zoeken. Een tijdige diagnose en een behandelplan op maat kunnen het lijden van deze patiënten aanzienlijk verminderen.
Slaapmedicatie en natuurlijke alternatieven: Wat moet u als huisarts weten?
In dit artikel bespreken we de zwaarste slaappillen, hun risico’s op verslaving, en natuurlijke alternatieven. Lees over anamnese, diagnose, medicatie en leefstijlopties bij slaapproblemen.
Vergeetachtigheid bij ouderen
Vergetelheid is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk, vooral onder ouderen. Het is van belang om deze klachten serieus te nemen en de juiste diagnose te stellen, waarbij onderscheid gemaakt moet worden tussen verschillende oorzaken zoals dementie, depressie en somatische aandoeningen.
10 tips die huisartsen kunnen geven om sneller in slaap te vallen
Slaapproblemen komen veel voor en kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Voor huisartsen is het belangrijk om naast diagnostiek te kijken naar leefstijlinterventies die de slaap kunnen verbeteren. Dit artikel biedt praktische handvatten voor het herkennen van onderliggende oorzaken en het inzetten van effectieve leefstijlaanpassingen.
Spondylodiscitis
Spondylodiscitis is een zeldzame maar ernstige infectie van de wervelkolom, waarbij zowel de tussenwervelschijven als de aangrenzende wervels betrokken zijn. Voor huisartsen is het zaak om deze aandoening tijdig te herkennen om complicaties te voorkomen.
Procedure voor voorschrijven van medicinale cannabis
Het voorschrijven van medicinale cannabis is een zorgvuldig proces dat huisartsen in Nederland moeten volgen. Dit artikel biedt een gedetailleerde handleiding voor huisartsen over hoe medicinale cannabis voor te schrijven, inclusief de benodigde stappen, documentatie en praktische overwegingen.
Het slaapdagboek
Leer hoe huisartsen een slaapdagboek effectief kunnen gebruiken om slaapklachten bij patiënten te beoordelen en behandelstrategieën te evalueren. Ontdek de voordelen van deze aanpak in de huisartspraktijk.
Ontlastingstest als veiliger alternatief voor colonoscopie na poliepverwijdering
De inzet van de Fecale Immunochemische Test (FIT) als alternatief voor colonoscopie bij de nazorg na poliepverwijdering kan een belangrijke stap zijn in het verlichten van de druk op de gezondheidszorg.
Ergotherapie biedt ondersteuning voor mensen met langdurige COVID-19 klachten
Langdurige COVID-19 klachten hebben een grote invloed op het dagelijks leven. Ergotherapie blijkt een waardevolle rol te spelen in het verbeteren van functioneren en zelfredzaamheid, zo toont nieuw onderzoek aan.
‘Vraag bij pijn-, psychische en stressklachten ook naar slaap’
Een nachtje wakker liggen hoeft geen drama te zijn. Maar slapeloosheid kan de huisarts wel veel informatie geven over andere klachten. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar: ‘Door de slaap te verbeteren, kunnen andere klachten ook verminderen.’