Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsenpraktijk van de toekomst: innovatief bouwen aan gezonde wijk

Brenda Kluijver
Freelance webredacteur Huisartsgeneeskunde.
Dé huisartsenpraktijk van de toekomst opzetten in een nieuwbouwwijk in Amsterdam Zuidoost: dat doen huisartsen Sanne Rekers en Karen Bloemendal. Wat is hun visie op huisartsenzorg 2.0? En wat vraagt dat van hun bedrijfsvoering?
Huisartsenpraktijk van de toekomst
Foto: Fotolia.com.

In een nieuw opgezette wijk in Amsterdam zijn intussen zo’n 15.000 woningen verrezen, evenals een moderne huisartsenpraktijk. Het is een project verbonden aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC en Stichting GAZO; de innovatieve huisartsenpraktijk maakt deel uit van een wetenschappelijke studie. ‘Dat het anders moet in de huisartsgeneeskunde mag duidelijk zijn. Dit is een unieke kans om ons daarvoor in te mogen zetten’, aldus huisartsen Rekers en Bloemendal in de Skipr-podcast De Nulpraktijk. Het ambitieuze tweetal wil de huisartsenzorg uit de negativiteit trekken en bouwen aan een gezonde wijk.

Technologie

Beide Amsterdamse huisartsen hebben de praktijk recentelijk van nul af aan opgezet. Hun missie en visie baseerden ze op research, gesprekken met collega’s, denksessies met externe partijen en inspirerende projecten elders in het land. ‘We hopen, juist omdat we de tijd hebben omdat we op nul beginnen, technologie slim in te zetten om de patiënt zelf meer controle en tools te geven over zijn eigen gezondheid. Tijdgebrek is vaak de reden waardoor het huisartsen niet lukt om technologische snufjes goed te implementeren. Ons idee is dat technologie helpt om patiënten meer gezondheidsvaardigheden te geven, waarmee ze zichzelf gezonder kunnen houden en minder vaak naar de huisarts moeten’, stelt Bloemendal. 

Patiënt stuurt zelf

Ze noemt de bekende Freestyle Libre voor patiënten met diabetes als voorbeeld van zo’n technologische innovatie. ‘Zo’n tool levert de patiënt heel veel informatie op over zijn gedrag en de impact ervan op zijn gezondheid. Daarmee maak je het mogelijk dat de patiënt zelf meer gaat sturen en betere beslissingen kan nemen, bijvoorbeeld op het gebied van voeding of beweging’, zegt Bloemendal in de podcast. ‘Natuurlijk zijn er patiënten bij wie zoiets te hoog gegrepen is, maar daar kun je ook bij aansluiten om te zien wat wel kan om hem te empoweren.’ 

Uitgebreide kennismaking

Rekers legt in de podcast uit dat de huisartsen vanaf de inschrijving investeren in kennismaken met de patiënt. ‘Ook dat levert op termijn winst op: tijdswinst voor ons, en winst aan eigen regie en zelfstandigheid voor de patiënt. We willen de patiënt en zijn geschiedenis uitgebreid leren kennen, om in kaart te brengen hoe en waarom mensen omgaan met hun gezondheid zoals ze doen. We wijzen de patiënt in zo’n gesprek ook meteen de weg: hier kunnen ze voor naar de huisarts, daar kunnen ze zelf over lezen op thuisarts.nl en daarvoor kunnen ze zelf aankloppen bij een maatschappelijke organisatie’, aldus Rekers.

Algoritmes

Ook is het tweetal huisartsen van plan algoritmes in te zetten om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken. ‘Denk bijvoorbeeld aan labonderzoeken. Er bestaan al goede algoritmes waarmee de patiënt niet meer langs hoeft te komen, maar online vragen beantwoordt die tot de juiste screening leidt. Bij ongemakkelijke onderwerpen als geslachtsziekten is dat ook nog eens heel patiëntvriendelijk’, vertelt Bloemendal in de podcast. ‘We hopen snel zicht te krijgen op welke vragen digitaal beantwoord kunnen worden, en waarvoor we de patiënt in de praktijk moeten zien. Het is een kwestie van doen en ervaren, de komende tijd.’ 

Beluister de twee podcasts over de praktijk van Rekers en Bloemendal hier:

De Nulpraktijk, aflevering 1: De bouwplaats.
De Nulpraktijk, aflevering 2: De sleutel.