Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen die borstimplantaten laten verwijderen

fediverbeek
Veel vrouwen met cosmetische borstimplantaten kiezen er op een gegeven moment voor om deze weer te laten verwijderen. Uit recent onderzoek blijkt dat één op de acht van deze vrouwen meer dan vijf verschillende medische specialismen bezochten in de jaren voorafgaand aan de verwijdering van hun implantaten. Vooral specialismen als interne geneeskunde, orthopedie en neurologie werden veel bezocht.

Deze gegevens tonen aan hoe complex de zorgbehoeften zijn van vrouwen die besluiten hun borstimplantaten te laten verwijderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Maastricht University en het Dutch Breast Implant Registry (DBIR).

In Nederland hebben ongeveer 200.000 vrouwen borstimplantaten, waarvan de meerderheid deze om cosmetische redenen heeft laten plaatsen. Sommige van deze vrouwen ervaren gezondheidsklachten na de ingreep en besluiten daarom de implantaten te laten verwijderen. De exacte omvang en aard van deze klachten waren tot nu toe onbekend. Om hier meer inzicht in te krijgen, werd landelijk zorggebruik van vrouwen met borstimplantaten geanalyseerd.

Verhoogd zorggebruik voor verwijdering van implantaten

De studie toont aan dat vrouwen die hun borstimplantaten laten verwijderen, in de drie jaar voorafgaand aan de operatie twee tot drie keer meer gebruik maken van medisch-specialistische zorg dan vrouwen die hun implantaten behouden. Van de vrouwen die hun implantaten lieten verwijderen, bezocht 12,3% meer dan vijf verschillende medische specialismen. Ter vergelijking: dit percentage ligt op 5,7% bij vrouwen die hun implantaten lieten vervangen en 3,7% bij vrouwen zonder borstimplantaten.

Breast Implant Illness en zorggebruik

Breast Implant Illness (BII) is een term die verwijst naar een reeks algemene gezondheidsklachten bij vrouwen met borstimplantaten. Uit het onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwen met BII-klachten meer dan vijf verschillende medische specialismen bezocht voordat zij hun implantaten lieten verwijderen. Dit is aanzienlijk hoger dan bij vrouwen die om andere redenen hun implantaten lieten verwijderen (11%).

Lees verder op de website van Nivel