Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker

Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voor nader onderzoek naar een hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker.

 

Het gaat om een vorm, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), die ieder jaar circa 1.700 Nederlanders treft. De behandelingsmogelijkheid die wordt onderzocht, lijkt ook kansrijk voor patiënten met andere vormen van kanker.

Het gaat om de zogenoemde CAR T-celtherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken. Deze wordt al beperkt in Nederland toegepast en sinds het voorjaar via de basisverzekering vergoed. De behandeling kost nu nog per patiënt 330.000 euro. De benodigde CAR T-cellen moeten ook nog eens uit de VS komen. Patiënten moeten daarom soms wel zes weken wachten, iets wat ze zich vaak niet meer kunnen permitteren.

Samenwerking umc’s

Het UMCG gaat daarom nu in samenwerking met Radboudumc, Erasmus MC en Amsterdam UMC onderzoek doen naar het effect van CAR T-cellen die in hun eigen ziekenhuizen worden geproduceerd.

Verse cellen

“De verwachting is dat dit tot kwaliteit- en tijdwinst leidt. Doordat alles op één plek plaatsheeft, kan er direct met de verse cellen worden gewerkt. Hierdoor hoeft er niet ingevroren en vervoerd te worden en is de behandeling significant goedkoper. De productiekosten zijn naar schatting 80.000 euro per patiënt”, aldus het Zorginstituut.

Volgens internist-hematoloog en onderzoeksleider Tom van Meerten van het UMCG is nu al 40 procent van de patiënten die in Nederland CAR T-celtherapie ondergingen, na twee jaar nog steeds kankervrij. “Dit is een gigantische stap voorwaarts en de hele wereld zal naar de resultaten kijken. Er is geen land in de wereld waar de overheid het lef toont om academische onderzoekers te steunen bij het leveren van bewijs dat zij een innovatieve behandeling kunnen leveren die net zo goed is als die van farmaceutische multinationals”, zegt hij doelend op het Zorginstituut en ZonMw.

Er doen 299 patiënten mee aan het onderzoek, dat zes jaar zal duren.

Bron: ANP / Skipr
Beeld: © motortion / stock.adobe.com