Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitgestelde zorg loopt in 2020 op tot ruim 1,7 miljoen verwijzingen

Huisartsen hebben in 2020 door COVID-19 12% minder verwijzingen naar vervolgzorg gedaan dan verwacht. Landelijke cijfers afkomstig van zorgplatform ZorgDomein laten zien dat sinds half maart tot 15 december 1.746.745 verwijzingen en aanvagen naar alle vervolgzorg niet heeft plaatsgevonden, waar dat bij normale omstandigheden wel was gebeurd.

 

De COVID-19-uitbraak heeft zowel gevolgen voor het aantal verwijzingen en aanvragen van huisartsen naar medisch specialistische zorg, als bij andere zorgdisciplines, zoals verwijzingen naar GGZ- en VVT-instellingen, fysiotherapeuten en vrijgevestigde GGZ-professionals. Het aantal teleconsulten laat in 2020 een stijging zien.

20% minder verwijzingen naar medisch specialistische zorg in januari 2021

Ook in de maand januari 2021 hebben minder verwijzingen plaatsgevonden in de zorg. De afgelopen maand hebben huisartsen in Nederland gemiddeld 20% procent minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek gedaan naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken dan verwacht. Landelijke cijfers, afkomstig van zorgplatform ZorgDomein, laten zien dat de hoeveelheid uitgestelde medisch specialistische zorg sinds de start van de corona pandemie in maart 2020 nu is opgelopen tot ruim 1,5 miljoen verwijzingen.

Afgelopen week (eind januari 2021) deden huisartsen 147.666 verwijzingen en aanvragen diagnostiek (exclusief lab) naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. In heel januari zijn dit 580.715 verwijzingen. Dat zijn deze maand bijna 120.000 verwijzingen en aanvragen minder dan onder normale omstandigheden. De cijfers laten nu vier weken lang zien dat gemiddeld 1 op de 5 verwijzingen niet plaatsvindt. Daarmee is er een stabilisering in de daling te zien.

Bron: ZorgDomein
Beeld: © Yakobchuk Olena / stock.adobe.com