Kleine kwalen

Voedingsintolerantie

Voedingsintolerantie leidt tot uiteenlopende klachten. Leer hoe u als huisarts een nauwkeurige diagnose stelt en welke behandelingsopties beschikbaar zijn.

Hormonen en hun rol in het menselijk lichaam

Hormonen spelen een essentiële rol in de regulatie van verschillende lichaamsprocessen. Lees meer over hun functie, productie en invloed op de gezondheid.
Kleine kwalen

Pupilgrootte biedt objectief inzicht in ernst van tinnitusklachten

Onderzoekers van Harvard tonen aan dat veranderingen in pupilwijdte en gezichtsuitdrukking betrouwbare indicatoren kunnen zijn voor de mate van tinnitusklachten. Deze methode biedt nieuwe kansen voor diagnose en onderzoek.

Nederland moet vaccinatiebeleid voor volwassenen versnellen om kwetsbaren beter te beschermen

Het trage vaccinatiebeleid in Nederland brengt ouderen en chronisch zieken onnodig in gevaar. Versnelde besluitvorming en structurele financiering zijn noodzakelijk om preventieve bescherming te waarborgen.
Kleine kwalen

Kinderziekten

Ontdek welke kinderziekten veel voorkomen, hoe ze herkend en behandeld worden, en wanneer een huisarts moet worden geraadpleegd. Lees alles over mazelen, roodvonk, waterpokken en andere infectieziekten bij kinderen.

Over kleine kwalen

Diagnostiek en behandeling van veelvoorkomende aandoeningen

Vragen van patiënten over kleine kwalen, zoals moeheid, huidschimmels, hoesten, platvoeten, insectenbeten, schaafwonden, wratten of schimmelnagels, zijn waarschijnlijk ook in uw praktijk aan de orde van de dag. Het zijn relatief onschuldige aandoeningen die meestal kort uitleg behoeven en een eenvoudig advies. Maar er is een breed scala aan kwalen waarmee patiënten (ouderen, kinderen, zwangeren) naar de huisartsenpraktijk kunnen komen. In het algemeen is de vraag naar huisartsenzorg toegenomen, daarmee is ook het aandeel kleinekwalenzorg in absolute getallen gestegen. Het aandeel contacten met de huisarts vanwege kleine kwalen schommelt vrij stabiel rond de 4 procent. Kleine kwalen gaan meestal vanzelf over of kunnen met een zelfzorgmiddel worden verholpen, maar patiënten vinden het soms lastig om dat te beoordelen. Iets meer dan de helft van de patiënten met een kleine kwaal verliet de praktijk zonder recept. In 2011 was dat aandeel 58 procent. Vier jaar later was dat nog maar 46 procent. Deze afname impliceert volgens Nivel dat patiënten weliswaar vaker voor een kleine kwaal naar de huisarts gaan, maar dat deze een meer afwachtend beleid voert of de patiënt adviseert om zelfzorgmiddelen te gebruiken.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Congres Samenwerken met de mantelzorger

Reehorst

Jaarcongres Praktische huisartsgeneeskunde

Congres Ziektes van de nieuwe generatie

Van der Valk Houten

Producten