Kleine kwalen

Kleine kwalen

Slaapmedicatie en natuurlijke alternatieven: Wat moet u als huisarts weten?

In dit artikel bespreken we de zwaarste slaappillen, hun risico’s op verslaving, en natuurlijke alternatieven. Lees over anamnese, diagnose, medicatie en leefstijlopties bij slaapproblemen.
Kleine kwalen

10 tips die huisartsen kunnen geven om sneller in slaap te vallen

Slaapproblemen komen veel voor en kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Voor huisartsen is het belangrijk om naast diagnostiek te kijken naar leefstijlinterventies die de slaap kunnen verbeteren. Dit artikel biedt praktische handvatten voor het herkennen van onderliggende oorzaken en het inzetten van effectieve leefstijlaanpassingen.
Kleine kwalen

Het slaapdagboek

Leer hoe huisartsen een slaapdagboek effectief kunnen gebruiken om slaapklachten bij patiënten te beoordelen en behandelstrategieën te evalueren. Ontdek de voordelen van deze aanpak in de huisartspraktijk.
Kleine kwalen

Ontlastingstest als veiliger alternatief voor colonoscopie na poliepverwijdering

De inzet van de Fecale Immunochemische Test (FIT) als alternatief voor colonoscopie bij de nazorg na poliepverwijdering kan een belangrijke stap zijn in het verlichten van de druk op de gezondheidszorg.
Kleine kwalen

‘Vraag bij pijn-, psychische en stressklachten ook naar slaap’

Een nachtje wakker liggen hoeft geen drama te zijn. Maar slapeloosheid kan de huisarts wel veel informatie geven over andere klachten. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar: ‘Door de slaap te verbeteren, kunnen andere klachten ook verminderen.’

Over kleine kwalen

Diagnostiek en behandeling van veelvoorkomende aandoeningen

Vragen van patiënten over kleine kwalen, zoals moeheid, huidschimmels, hoesten, platvoeten, insectenbeten, schaafwonden, wratten of schimmelnagels, zijn waarschijnlijk ook in uw praktijk aan de orde van de dag. Het zijn relatief onschuldige aandoeningen die meestal kort uitleg behoeven en een eenvoudig advies. Maar er is een breed scala aan kwalen waarmee patiënten (ouderen, kinderen, zwangeren) naar de huisartsenpraktijk kunnen komen. In het algemeen is de vraag naar huisartsenzorg toegenomen, daarmee is ook het aandeel kleinekwalenzorg in absolute getallen gestegen. Het aandeel contacten met de huisarts vanwege kleine kwalen schommelt vrij stabiel rond de 4 procent. Kleine kwalen gaan meestal vanzelf over of kunnen met een zelfzorgmiddel worden verholpen, maar patiënten vinden het soms lastig om dat te beoordelen. Iets meer dan de helft van de patiënten met een kleine kwaal verliet de praktijk zonder recept. In 2011 was dat aandeel 58 procent. Vier jaar later was dat nog maar 46 procent. Deze afname impliceert volgens Nivel dat patiënten weliswaar vaker voor een kleine kwaal naar de huisarts gaan, maar dat deze een meer afwachtend beleid voert of de patiënt adviseert om zelfzorgmiddelen te gebruiken.

Uitgelicht congres

Congres Vrouw & Gezondheid

Van der Valk Utrecht

Congres Slaapstoornissen

Van der Valk Houten

7e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer

Van der Valk Hotel

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Producten