Leefstijlgeneeskunde

Schermgebruik en slaap: wat moet de huisarts weten?

Schermgebruik in de avonduren heeft invloed op de slaapkwaliteit, vooral bij jongeren. Wat betekent dit voor de huisarts? Lees hier over de effecten van blauw licht en de rol van de huisarts bij advies en behandeling.

Nicotinamide mononucleotide en veroudering: Wat zegt de wetenschap?

Nieuwe studies onderzoeken de invloed van NMN-supplementen op veroudering. Wat betekenen de resultaten voor de medische praktijk, en hoe moeten huisartsen deze informatie interpreteren?
Ouderenzorg

Slaapproblemen bij acuut opgenomen ouderen: Aanpak in het verpleeghuis

Slaapproblemen komen veel voor bij oudere patiënten die tijdelijk in een verpleeghuis worden opgenomen. Dit artikel beschrijft een praktische, wetenschappelijk onderbouwde benadering voor diagnostiek en behandeling, met nadruk op niet-medicamenteuze interventies.
Hart en vaat

Preventie rondom het vrouwenhart

Het vrouwenhart vraagt om gerichte preventie. Huisartsen spelen een sleutelrol in het herkennen van risicofactoren zoals stress, voeding, beweging en werkdruk. Lees hoe u preventief kunt handelen.

Zeer zeldzame oogafwijking NAION toegevoegd aan bijwerkingenlijst semaglutide

Het gebruik van semaglutide, onder meer voorgeschreven bij diabetes en obesitas, wordt nu in verband gebracht met de zeldzame oogziekte NAION. Huisartsen wordt aangeraden alert te zijn op visuele klachten bij patiënten die dit middel gebruiken.

Over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde

Tot voor kort werd leefstijl / leefwijze vooral gezien als een middel ter preventie van ziekten en aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht, obesitas, psychische stoornissen en slaapproblemen. In toenemende mate worden voeding, beweging, fit zijn, sport, ontspanning, slaaptherapie, het hebben van sociale contacten en zingeving ook succesvol ingezet door de huisarts en andere zorgverleners bij de zorg en behandeling van chronische aandoeningen. Alles voor balans in het leven en een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en conditie. Eind 2020 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een eerste stap gezet voor een leefstijlcampagne om mensen te wijzen op het belang van een optimaal immuunsysteem om het risico op een ernstig verloop van corona zoveel mogelijk te reduceren.

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres

Congres De overgang

Van der Valk Utrecht

Congres Ziektes van de nieuwe generatie

Van der Valk Houten

Congres Slaapstoornissen

Van der Valk Utrecht

Producten