Dermatologie

Kleine kwalen

Schimmelinfecties

Een uitgebreid en professioneel overzicht van schimmelinfecties, waarin de pathogenese, diagnostiek, doorverwijzing, anamnese, medicamenteuze behandeling en levensstijladviezen worden besproken voor de huisarts.
Dermatologie

Chronisch eczeem is een onderschatte aandoening

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die grote invloed kan hebben op het dagelijks leven van patiënten. Dit artikel biedt huisartsen praktische handvatten voor diagnose, begeleiding en verwijzing bij chronisch eczeem.
Dermatologie

Lineaire erythematopapulosquameuze laesie

Een 22-jarige patiënt heeft sinds haar kindertijd klachten van een jeukende, ruw aanvoelende, rode huidafwijking op de linkerhand, die lijnvormig verloopt naar de linkeronderarm.
Dermatologie

Huidafwijkingen bij diabetes | Candida-infecties

Candida-infecties van de mond (door een hoog glucosegehalte in het speeksel), van de nagelriemen, genitalia en van de plooien kunnen symptomen van diabetes zijn. Ook komt candida vaak voor bij mensen die al diabetes hebben, maar slecht zijn ingesteld.
Dermatologie

Huidafwijkingen bij diabetes | Diabetische voet

De combinatie van diabetische angiopathie, neuropathie en mechanisch trauma speelt een belangrijke rol bij de pathogenese van het diabetisch voetsyndroom dat bij ongeveer 15 tot 25 procent van de diabetespatiënten voorkomt.

Over dermatologie

Diagnose en behandeling van huidziekten

Dermatologie is een medisch specialisme dat vooral is gericht op aandoeningen van de huid, nagels en haar. De patiënt komt in eerste instantie bij de huisarts met een huidafwijking of een verdacht plekje op de huid. Is de aandoening goedaardig of kwaadaardig? Moet de patiënt worden doorverwezen naar de dermatoloog of is een (kleine) chirurgische ingreep nodig? De dermatoloog doet zowel de diagnostiek als de behandeling van huidziekten. Veel voorkomende huidaandoeningen zijn eczeem, spataderen, moedervlekken, huidinfecties, allergische reacties, psoriasis en huidtumoren (kanker). De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn: melanoom, plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom. Praktische informatie over huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk.  

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres

Van der Valk Utrecht

Producten