Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tendinopathie van de achillespees | Het beleid

Tendinopathie van de achillespees  is een pijnlijke, degeneratieve afwijking van de pees die loopt tussen de grote kuitspier en de calcaneus. Ook de weefsels rondom de achillespees kunnen ontstoken raken en/of die tussen de huid rond de hiel en de achillespees (achterste achillobursitis).

Kernpunten

  • Tendinopathie van de achillespees is meestal een sportblessure.
  • Bij een acute blessure treden de symptomen (pijn, zwelling) snel op en reageren ze zeer goed op koelen en rekoefeningen.
  • Een chronische tendinopathie begint sluipend en reageert niet op oefeningen.
  • Meestal zijn de klachten na zes à acht maanden voorbij. Bij langer durende klachten moet verwezen worden naar reumatoloog of chirurg.

Definitie

Tendinopathie van de achillespees is een pijnlijke, degeneratieve afwijking van de pees die loopt tussen de grote kuitspier en de calcaneus. Ook de weefsels rondom de achillespees kunnen ontstoken raken. Het gaat dan om de bursa tussen achillespees en tibia (voorste achillobursitis) en/of die tussen de huid rond de hiel en de achillespees (achterste achillobursitis).

Beleid

Conservatieve behandeling
De volgorde van het beleid bij acute en chronische tendinopathie van de achillespees verschilt niet. Bij chronische klachten zal men vaker een combinatie van behandelingen toepassen. In de acute fase wordt begonnen met rust, koelen, NSAID’s en tijdelijke hakverhoging met 1 cm gedurende twee weken.

Rekoefeningen
In de daaropvolgende herstelfase wordt geadviseerd om actieve excentrische en concentrische rekoefeningen te doen om de spanning in de trekrichting van de pees te verminderen []. Daarbij staat de patiënt eerst met gebogen knie hoog op de tenen van het aangedane been en buigt langzaam door de enkel waarbij de spanning op de kuit blijft, zoals dit gaat bij trap aopen. Aansluitend aan de vorige oefening komt de patiënt na volledig doorzakken in de enkel weer tot strek, zoals dit gaat bij trap oplopen.

In de functionele fase worden schoenadviezen en mogelijk inlegzooltjes gegeven ter ondersteuning van het mediale longitudinale gewelf bij een uitgesproken cavus of planus voettype; ook worden stabilisatieoefeningen geadviseerd.

Niet-invasieve behandeling
Schokgolfschokgolftherapie- of laserbehandeling kunnen mogelijk de oefentherapie aanvullen, maar er is onvoldoende bewijs dat ze eectief zijn als monotherapie [].

Chirurgie
Chirurgische interventie kan geïndiceerd zijn wanneer pijn en functie na zes maanden onvoldoende verbeterd zijn [].

Corticosteroïdinjecties
Lokale injecties met een corticosteroïd zijn beslist af te raden in verband met een uit dierproeven bekend verhoogd risico van een achillespeesruptuur. Ook injecties met andere substanties zijn niet eectief gebleken [–].

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online