Kernpunten
- Het syndroom van Ledderhose (plantaire bromatose) is een aandoening waarbij in de bindweefselplaat onder de voet (fascia plantaris) verhardingen optreden.
- De aandoening kan klachten geven van pijn en/of een knobbel in de voetzool, wat kan leiden tot problemen met het lopen. In zeldzame gevallen leidt de bromatose tot contracturen van de tenen.
- De eerste keuze van behandeling is conservatief, waarbij gekozen kan worden voor orthopedische zolen en pijnstilling met NSAID’s.
Beleid
Conservatieve behandeling
De behandeling van het syndroom van Ledderhose is afhankelijk van de klachten waarmee de patiënt zich presenteert. In de vroege fase van de ziekte (palpabele nodus, matige pijn) wordt voor conservatieve behandeling gekozen. Wanneer pijn op de voorgrond staat, komen paracetamol of een NSAID als eerste in aanmerking.
Orthopedische zolen of fysiotherapie
Als dit onvoldoende helpt komen orthopedische zolen of fysiotherapie als tweede stap in aanmerking. Deze middelen zijn erop gericht de klachten symptomatisch te bestrijden en houden progressie van de ziekte niet tegen []. Belangrijk is dat de nodus niet meer in het gewicht dragende vlak van de voet ligt. Daarom worden bij voorkeur op maat gemaakte zolen aangemeten [].
Lokale medicatie
Van corticosteroïdinjecties is het eect bij ledderhose niet aangetoond en worden daarom niet aanbevolen.
Radiotherapie
In een aantal kleine onderzoeken van matige kwaliteit is het eect aangetoond van radiotherapie bij ledderhose. In meerdere ziekenhuizen in Nederland wordt deze therapie toegepast. Wanneer de klachten persisteren, kan de patiënt voor deze behandeling worden doorverwezen.
Chirurgie
Wanneer er sprake is van lokale agressiviteit van de nodus (invasie van neurovasculaire structuren) en geen vermindering van de pijn waardoor de patiënt nauwelijks tot niet meer in staat is tot lopen en staan, is dat reden door te verwijzen naar de chirurgie. Van de chirurgische behandelmogelijkheden laat totale fasciëctomie de beste resultaten zien, met een kans van 25 % op een recidief [].
Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>
Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>
Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online