Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterke daling in het voorschrijven van antibiotica tijdens COVID-19-pandemie

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de COVID-19-pandemie. Deze week werd de eerste factsheet gepubliceerd: het voorschrijven van antibiotica.

 

Antibiotica werken bij bacteriële infecties, niet bij virale infecties zoals COVID-19. Toch zijn er landen waar antibiotica veel worden voorgeschreven bij COVID-19. Hoe zit het met het voorschrijven van antibiotica in de Nederlandse huisartsenpraktijk?

Daling in voorschrijven antibiotica
Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat huisartsen minder antibiotica zijn gaan voorschrijven tijdens de COVID-19-pandemie, in vergelijking met 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Hieronder een grafiek met het wekelijks aantal patiënten met een antibioticumvoorschrift per 100.000 inwoners, in 2019 en in 2020.

Verdiepende informatie bij de COVID-19-cijfers in de huisartsenpraktijk vindt u op de overzichtspagina Cijfers COVID-19 in de huisartsenpraktijken binnen Corona Actueel op de website van het Nivel.

Voor het vaststellen van deze cijfers maakt het Nivel gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Bron: Nivel
Beeld: © xalanx / Getty Images / iStock