Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer leverkanker in Nederland door leefstijl: verdubbeling in zeven jaar tijd

fediverbeek

Onderzoekers van Amsterdam UMC constateren een verdubbeling van leverkanker in Nederland tussen 2014 en 2021. Overgewicht, diabetes en alcoholgebruik blijken de belangrijkste aanjagers.

Toename leverkanker houdt verband met leefstijlveranderingen

Uit een landelijke studie van het Amsterdam UMC blijkt dat het aantal gevallen van leverkanker in Nederland in korte tijd sterk is toegenomen. De stijging betreft met name hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker. In 2014 werden tussen de 400 en 500 diagnoses vastgesteld; in 2021 lag dat aantal tussen de 800 en 900. Deze ontwikkeling baart artsen zorgen, zeker gezien de onderliggende oorzaken.

 

Alcoholgebruik nog steeds prominente risicofactor

Hoewel alcoholconsumptie nog steeds wordt beschouwd als de meest voorkomende risicofactor voor leverkanker, verandert het risicolandschap. Bart Takkenberg, medeonderzoeker, merkt op dat patiënten zich vaak niet bewust zijn van de schade die alcoholgebruik kan veroorzaken. Zelfs mensen die denken matig te drinken, kunnen hierdoor gezondheidsrisico’s lopen. Het gebruik van alcohol tijdens alledaagse momenten zoals lunch of borrel draagt ongemerkt bij aan leververvetting en verhoogd risico op kanker.

 

Leefstijlproblemen: toename van overgewicht en diabetes

Naast alcoholgebruik komt ook een ongezonde leefstijl vaker in beeld als oorzaak. Koen van Son, arts-onderzoeker bij Amsterdam UMC, legt uit dat vooral de toename van overgewicht en diabetes verband houdt met de gestegen incidentie. Mensen met metabole aandoeningen hebben vaker te maken met leververvetting, wat op termijn kan leiden tot levercelkanker. Omdat deze aandoeningen vaak sluipend verlopen, blijft tijdige opsporing een uitdaging.

 

Vervette lever: een verborgen probleem

Volgens schattingen kampen zo’n twee miljoen Nederlanders met een vervette lever, waarvan ongeveer 400.000 een verhoogd risico lopen op serieuze leveraandoeningen. Het lastige is dat veel mensen hier geen klachten van ondervinden en dus ook geen reden zien om medische hulp te zoeken.

 

Herstel mogelijk bij vroegtijdige interventie

De lever heeft een groot herstelvermogen, mits hij de kans krijgt zich te regenereren. Stoppen met alcohol en afvallen zijn stappen die kunnen bijdragen aan verbetering van de leverfunctie. Van Son benadrukt dat preventieve screening belangrijk is, omdat leververvetting vaak onopgemerkt blijft. Vroegtijdig ingrijpen kan complicaties voorkomen, inclusief de ontwikkeling van kanker.