Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schildklier- aandoeningen: ook rol voor POH weggelegd

Brenda Kluijver
Freelance webredacteur Huisartsgeneeskunde.
Schildklieraandoeningen kunnen zich heel wisselend presenteren. Daarom is het als huisarts, maar ook als POH en praktijkverpleegkundige goed om alert te zijn. Dat zegt internist-endocrinoloog dr. Roosmarijn Drexhage.
schildklieraandoeningen huisarts POH
Drexhage spreekt hierover tijdens het aankomende jaarcongres voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen. ‘Het is belangrijk om als huisarts of POH schildklieraandoeningen in het achterhoofd te houden bij een consult. Schildklieraandoeningen komen vaker voor bij vrouwen en worden vaker binnen families gezien’, licht de arts van het Erasmus MC toe.

Klachten

Het brede palet aan klachten kan maken dat schildklieraandoeningen langere tijd onopgemerkt blijven voor huisartsen, praktijkondersteuners of praktijkverpleegkundigen. ‘Bij hypothyreoïdie zie je bijvoorbeeld regelmatig klachten als vermoeidheid, gewichtstoename, obstipatie en neerslachtigheid. Bij hyperthyreoïdie kunnen klachten passen als nervositeit, gewichtsafname, vermoeidheid en trillen. Maar soms heeft een patiënt ook heel andere klachten’, aldus Drexhage.

Preparaat wisselen

Laagdrempelig de schildklierfunctie controleren, is volgens Drexhage het devies. Blijkt er daadwerkelijk sprake van hypothyreoïdie, dan volgt vaak behandeling met het schildklierhormoon. ‘We controleren dit met behulp van laboratoriumonderzoek. Het kan wel tijd kosten voordat de klachten van patiënten verminderen. En soms is het zo dat patiënten nog veel klachten hebben terwijl hun laboratoriumuitslagen goed zijn’, aldus Drexhage. ‘Soms is het nodig om van preparaat te wisselen om te zien of dit verbetering van de klachten geeft. Zoek als huisarts of praktijkondersteuner samen met de patiënt naar wat voor hem de juiste dosering en het juiste preparaat van het schildklierhormoon is.’

Metabool syndroom

Tijdens haar aankomende workshop op het POH-congres zal Drexhage ook ingaan op de relatie tussen schildklieraandoeningen en het metabool syndroom. ‘Ook dat is een belangrijke om bij stil te staan in je werk als POH of praktijkverpleegkundige. Als patiënten een hypothyreoïdie hebben, kunnen er ook stoornissen ontstaan in het lipidenspectrum. Denk aan een verhoogd cholesterol of verhoogde triglyceriden. Dit komt doordat er minder LDL-receptoren op het celoppervlak zitten en er verminderde LDL-oxidatie is. Wanneer je de hypothyreoïdie behandelt, kunnen deze stoornissen in het lipidenspectrum ook weer verbeteren’, legt Drexhage uit.

Jaarcongres POH in de praktijkHet Jaarcongres POH in de praktijk vindt plaats op 4 november 2022. Komt de POH of praktijkverpleegkundige uit uw praktijk ook?
Naast schildklieraandoeningen is er onder meer aandacht voor dementiezorg, leefstijladviezen, persoonsgerichte diabeteszorg en burn-out. Aanmelden kan hier!