Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rol huisarts bij dwangzorg onrealistisch

De huisarts krijgt toch een belangrijke rol in onvrijwillige zorg in de thuissituatie als het aan minister De Jonge (VWS) ligt. Dit blijkt uit zijn brief aan de Tweede Kamer over de Wet Zorg en Dwang. Deze ontwikkeling staat haaks op wat de LHV telkens heeft aangekaart: huisartsen zijn niet bekwaam, bevoegd en bereid om dit te gaan doen. Daarmee maakt de overheid onrealistisch uitvoerbaar beleid.

De Wet zorg en dwang (Wzd), die verplichte zorg voor psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte patiënten bepaalt. wordt volgend jaar van kracht. Deze wet laat ook dwangzorg thuis toe, terwijl dat momenteel alleen binnen instellingen mag plaatsvinden.

De LHV stelt dat onvrijwillige zorg geen onderdeel is van huisartsgeneeskunde en vindt dat een zorgaanbieder die kiest voor dwangzorg, deze moet organiseren en laten uitvoeren door bekwame medewerkers. Wel moet een huisarts worden geconsulteerd over het blijven leveren van huisartsgeneeskundige zorg aan een patiënt die via een andere zorgaanbieder dwangzorg krijgt.

De LHV is niet gerustgesteld door een brief die minister De Jonge eerder deze maand aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin stelde De Jonge dat huisartsen verschillende rollen bij deze zorg op zich kunnen nemen, maar dat huisartsen zelf kunnen besluiten of ze dat willen. Volgens de LHV staat de optie van mogelijke rollen haaks op het eigen standpunt dat huisartsen niet bekwaam en dus niet bevoegd zijn om dwangzorg te bieden.

Hoe verder?

De LHV gaat hierover weer met de minister in gesprek en brengt de bezwaren na het zomerreces nogmaals onder de aandacht van de Tweede Kamer.

Bron: LHV
Beeld: Fotolia