Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn voor psychosociale ondersteuning zorgprofessionals

Marjolein Streur-Kranenburg
In mei is de landelijke richtlijn Psychosociale ondersteuning zorgprofessionals beschikbaar gekomen. Deze richtlijn kan huisartsen en andere zorgprofessionals helpen wanneer zij zelf of hun personeel psychische ondersteuning nodig hebben in tijden van crisis of na ingrijpende gebeurtenissen.
psychosociale support

Wanneer gebruiken?

Voorbeelden wanneer de richtlijn gevolgd kan worden, zijn bijvoorbeeld incidenten waarbij een patiënt dreigend gedrag vertoont, vormen van geweld (ook online), bij grensoverschrijdend gedrag, bij een ramp in de omgeving of bij uitbraken zoals COVID, waarbij veel onzekerheid en drukte komt kijken.

Totstandkoming

In de richtlijn staan zowel inhoudelijke adviezen als organisatorische adviezen. De richtlijn is opgesteld door ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises in opdracht van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), in nauwe samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging en een groot aantal andere organisaties in de zorg. De richtlijn is hier te downloaden: https://www.arq.org/diensten/richtlijn-psychosociale-ondersteuning-zorgprofessionals

Bron: LHV