Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reanimatieraad: geen mond-op-mond bij COVID-19 patiënt

Pas geen mond-op-mondbeademing toe bij patiënten met COVID-19 (of vermoedens daarvan). Dat is het advies voor ziekenhuispersoneel van de Nederlandse Reanimatie Raad. De reanimatieraad heeft de richtlijn voor reanimatie in het ziekenhuis tijdelijk aangepast in verband met de corona-pandemie.

Dit zijn de aanwijzingen uit de tijdelijke richtlijn IN-hospital reanimatie:

  • Stel een normale ademhaling na het openen van de bovenste luchtweg alleen vast door te kijken. Controleer de ademhaling niet door te luisteren en te voelen.
  • Pas geen mond-op-mondbeademing toe, en ook geen mond-op-maskerbeademing.
  • Als die expertise er is, beadem dan met masker-ballon in afwachting van het ALS-team. Een alternatief is om een zuurstofmasker met hoge flow aan te brengen zonder te beademen. Als dit allebei niet voorhanden is, geef dan alleen ononderbroken thoraxcompressies.

Verdere adviezen voor reanimatie in het ziekenhuis zijn te vinden op de website van de reanimatieraad.

Adviezen voor andere hulpverleners

Ook voor niet-medische hulpverleners, de first responders (politie, brandweer en burgerhulpverleners), geldt het advies om geen mond-op-mondbeademing toe te passen bij volwassenen. Dat geldt voor alle volwassenen, dus niet alleen bij patiënten die COVID-19 hebben of daarvan verdacht worden. Bij pasgeborenen en kinderen is mond-op-mondbeademing wel nog geadviseerd.

Lees meer over de adviezen voor first responders >>

Bron: Nursing
Beeld: © Roman Milert / stock.adobe.com


Gerelateerd

Reanimatieraad: Advies beperking hulpverlening bij reanimatie COVID-19-patiënt