Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot halveert aantal doorverwijzingen van huisarts naar cardioloog

Een maandelijks bezoek van een cardioloog van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) aan de huisarts halveert het aantal patiënten met hartproblemen dat door de huisarts wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Patiënten met hartruis, hartkloppingen of pijn op de borst zijn in veel gevallen goed te helpen door de huisarts. Omdat die relatief weinig hartpatiënten zien, verwijzen zij patiënten vaak voor de zekerheid door naar een cardioloog.

 

Laagdrempeliger

Cardioloog Bas van der Hoeven, een van de initiatiefnemers van de pilot: “We merken dat zeker de helft van de patiënten onder behandeling van de huisarts kan blijven. Zo kunnen wij ons concentreren op patiënten die meer specialistische cardiologische zorg nodig hebben. Bijkomend voordeel is dat het contact laagdrempeliger wordt. Daardoor kunnen we straks overleggen op afstand, bijvoorbeeld met beeldbellen.”

Direct gedeeld

Omdat meerdere huisartsen bij het overleg aanwezig zijn, wordt de opgedane kennis ook direct met elkaar gedeeld. Dit heeft mogelijk als gevolg dat patiënten in de toekomst na behandeling van de cardioloog  ook sneller terug kunnen naar de huisarts Met bijkomend voordeel dat de algehele zorgkosten afnemen

De pilot is vorig jaar gestart met vijf deelnemende huisartspraktijken en loopt nog twee jaar. Inmiddels doen twintig huisartsenpraktijken mee en al meer praktijken hebben zich aangemeld. De pilot is een samenwerking van HMC met Arts en Zorg, Huisartsen Kring Haaglanden, Stichting Haagse Gezondheidscentra, CZ en Menzis.