Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoekers vinden antistoffen tegen coronavirus in moedermelk

Onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC hebben ontdekt dat moedermelk van vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, belangrijke antistoffen bevat  tegen het coronavirus.
Usage: Journal Inside 41189_030_003 (2020) Usage: Journal Inside 41189_030_003 (20200206) Usage: Online (20200819) *** Local Caption *** © Poj / stock.adobe.com

 

De antistoffen in de moedermelk waren bovendien nog aanwezig nadat de melk werd opgewarmd. Dat is volgens de onderzoekers belangrijk, omdat de moedermelk pas na het opwarmen (pasteuriseren) bruikbaar is voor anderen.

Hoopvol

Er is nog verder onderzoek nodig om uit te zoeken of de moedermelk bruikbaar is om COVID-19-infecties te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis, is hoopvol: “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.”

1.000 vrouwen

Het Emma Kinderziekenhuis is nu bezig om duizend vrouwen te werven om moedermelk te doneren. De onderzoekers willen daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. Vrouwen die niet zijn besmet of niet weten dat ze besmet zijn geraakt, kunnen zich ook aanmelden. “Ook vrouwen die ongemerkt met corona besmet zijn geweest, hebben misschien antistoffen aangemaakt die in de melk te vinden zijn.”

Het onderzoek is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Bron: persbericht Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC
Beeld: © Poj / stock.adobe.com