Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek van hoofd en hals | Afwijkingen aan het gelaat

Bij een aantal ziekten kan afwijkingen aan het gelaat voorkomen.
  • De ziekte van Graves (hyperthyreoïdie ) uit zich vaak in zichtbaar struma en uitpuilende ogen (figuur 1).
  • Bij het syndroom van Cushing valt het vollemaansgezicht op (figuur 2).
  • Myxoedeem (hypothyreoïdie) wordt gekenmerkt door de pasteus gezwollen huid en opgezette oogleden. Ook komt laterale wenkbrauwuitval voor.
  • Acromegalie heeft als opvallend kenmerk grove gelaatsuitdrukking, grote kin, neus en oren (figuur 3).

 

Ook kunnen uitingen van neurologische aandoeningen zichtbaar zijn: bijvoorbeeld de halfzijdige verlamming in het gelaat bij hersenzenuwuitval of CVA en de uitdrukkingsloze aanblik van een patiënt met de ziekte van Parkinson. Elke emotie heeft zijn weerschijn in het gelaat, van vreugde tot ernstige depressie. Pijn valt goed af te lezen aan het gelaat en is soms een signaal van vitaal belang dat niet gemist mag worden.

Scheefstand van de hals, draaihals of torticollis komt voor ten gevolge van eenzijdige spierkramp of is aangeboren.

Huid en behaarde hoofd

Een aantal huidziekten manifesteert zich specifiek in het gelaat: bij lupus erythematodes zijn de rode vlindervormige vlekken kenmerkend, bij sclerodermie valt de strakke huid van het gelaat op. Huidcarcinomen komen het meeste in het gelaat voor.

Het mannelijk beharingspatroon wordt gekenmerkt door baard/snorgroei en geheimratsecken: kale inhammen als gevolg van een symmetrisch terugtrekkende haargrens links en rechts bij het ouder worden. Let ook op dichte of dunne beharing. Haaruitval komt onder andere voor bij schildklierproblemen en cytostaticagebruik.

Uit: Fysische diagnostiek, Hoofdstuk 4. Hoofd en hals