Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obesitas beïnvloedt immuunrespons bij Covid-19-patiënten op ic niet

Patiënten met obesitas die besmet raken met Covid-19 hebben een grotere kans om opgenomen te worden op de Intensive Care (ic) en aan de beademing te worden gelegd. Onderzoekers van het Radboudumc bekeken de afweerreactie, ademhalingsfuncties en het ziektebeloop van deze Covid-19-patiënten toen ze eenmaal op de ic waren opgenomen. Zij kwamen tot de conclusie dat obese ic-patiënten geen slechtere prognose hebben dan mensen zonder obesitas.

 

Hoewel inmiddels bekend is dat patiënten met obesitas (BMI > 30 kg/m2) een hoger risico hebben op een ernstig ziektebeloop van Covid-19, is de precieze oorzaak daarvan nog onbekend. Een afwijkende afweerreactie of een verminderde ademhalingsfunctie zouden een rol kunnen spelen.

Covid-19-patiënten die kunstmatig beademd werden op de ic, werden verdeeld in een groep met (n = 18) en zonder obesitas (n = 49). Een opvallende uitkomst was dat de immuunrespons niet bleek te verschillen tussen beide groepen. Ook werden geen verschillen gevonden in beademingsduur, ic-opnameduur en de kans op overlijden binnen 40 dagen.

De Volkskrant heeft op 31 maart 2021 aandacht besteed aan overgewicht en Covid-19. In dit artikel is intensivist en hoogleraar intensive care geneeskunde​ Peter Pickers aan het woord.

Lees de publicatie in International Journal of Obesity.A higher BMI is not associated with a different immune response and disease course in critically ill COVID-19 patients

Bron: Radboudumc & Int J Obes (Lond). 2021;45:687-94
Beeld: © Halfpoint / stock.adobe.com


Tip: Ga naar onze Covid-19 overzichtspagina

Covid-19 | Corona