De kans op besmetting van nerts op mens werd volgens de minister niet groot geacht. Maar bij een van de medewerkers op een nertsenfokkerij is aangetoond dat het virus van de besmette persoon overeenkomsten vertoont met het virus dat van nertsen op datzelfde bedrijf werd gevonden. Het zou een van de eerste keren zijn dat een mens door een dier is geïnfecteerd met het coronavirus. De minister kon niet zeggen hoe dat in andere landen is.
Voor nertsenhouderijen zijn daarom extra maatregelen afgekondigd. “Alle bedrijven worden gescreend en er komt een bezoekverbod voor in de stallen.” Medewerkers moesten al beschermende kleding dragen.
Volgens Schouten hangt het virus niet in de lucht buiten de stallen, en ze vindt het vooralsnog niet nodig om dieren te ruimen. Schouten laat weten dat er eerst een breder beeld moet worden gekregen van alle fokkerijen. Ze ziet ruimen als het uiterste middel. Eerst zullen andere maatregelen worden getroffen.
Zoönosen
Zoönosen zijn infectieziekten die worden overgedragen van dier op mens, en ze veroorzaken een breed scala aan ziekteverschijnselen. Op basis van de klachten in de spreekkamer zijn er voor een huisarts weinig aanknopingspunten om al dan niet aan een zoönose te denken.
Er wordt momenteel onderzocht wordt hoe de overdracht tussen dieren op mensen gaat. Er wordt onderzoek gedaan naar andere (boerderij)dieren, maar onder boerderijdieren komt het virus niet voor. Tot nu toe is het niet gelukt om varkens, kippen of eenden te infecteren. Ook koeien, schapen, geiten en paarden kunnen voor zover nu bekend de ziekte waarschijnlijk niet krijgen.
Eerder waren al drie katten en een hond besmet. Een besmet huisdier moet volgens de minister binnen blijven tot het dier beter is. En dat is volgens de minister niet omdat er een groot risico is voor de eigenaren. Besmetting van mens op mens is vele malen groter. Bij twijfel of een dier besmet is, raadt ze aan om naar de dierenarts te gaan.
Lees ook: Tweede coronabesmetting door nerts, dierenartsen en fokkers ongerust (NOS).
Bron: NOS en RTL nieuws
Beeld: Fotolia
Tip | Meer over Zoönosen
- Download de GRATIS whitepaper Zoönosen, voorkomen in Nederland en dreiging voor de toekomst >>
-
Themanummer Bijblijven | Uitgave 10/2019 Zoönosen >>
Dit themanummer Zoönosen is tijdelijk (maand mei 2020) los te bestellen voor € 22,50 per stuk, incl. btw en verzendkosten. U ontvangt een factuur.
Bestelprocedure
Stuur een e-mail naar Anita van Meyel met uw naam en adres, en vermeld duidelijk welke editie (nummer + thema) u wenst te ontvangen.