Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Milde’ coronaklachten houden wekenlang aan

Duizenden patiënten die met een al dan niet bevestigde covid-19-infectie thuiszitten, blijven weken ziek. Hun klachten worden vaak als 'mild' bestempeld, maar zijn dat in veel gevallen niet. Sommige mensen zijn al zeker twee maanden ziek.

 

Nog deze maand verschijnt een leidraad voor nazorg aan patiënten die klachten houden na een covid-19-infectie, en die niet op een ic hebben gelegen. De meerderheid van de patiënten ziekt thuis uit. In een nieuwe leidraad krijgt revalidatietherapie een belangrijke plek.

Voortschrijdend inzicht

Het idee dat patiënten die thuis uitzieken milde klachten hebben, is onjuist. In de richtlijn van de Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding van het RIVM staat dat bevestigde Covid-19-patiënten thuis in isolatie moeten blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn en tot ten minste zeven dagen na de eerste ziektedag. Sommige patiënten vertellen dat hun werkgevers en arbodiensten hen onder druk zetten om weer te gaan werken onder verwijzing naar informatie op de RIVM-website. Een 50-jarige (anonieme) patiënt, zegt twee of drie keer per week te worden gestalkt door de arbodienst en de werkgever. Die beroepen zich op het RIVM, dat op de site stelt dat de herstelperiode na milde klachten een paar dagen is. Maar dat is pertinent niet waar, zegt de patiënt daarover. De betrokkene is al sinds begin maart ziek thuis en is, ondanks allerlei verschijnselen die op een besmetting wijzen, nooit getest.

Diverse symptomen die veel mensen uit deze patiëntengroep hebben, zoals aanhoudende moeheid, benauwdheid, verlies van reuk en smaak en postvirale hoest, worden in de richtlijn niet als covid-19-symptomen gezien. Die symptomen kunnen ook na andere virale infecties optreden. Waarom deze verschijnselen niet gelden als covid-19-symptomen is onduidelijk.

“Een RIVM-woordvoerder zegt dat er sprake is van ‘voortschrijdend inzicht’ over de langdurige klachten waarvan veel patiënten last hebben.

Terugslag

De 47-jarige schrijfster Esther J. Ending is sinds 16 maart ziek. Bij haar zijn antistoffen tegen het coronavirus vastgesteld, ze heeft dus een infectie doorgemaakt. “Ik rook opeens niets meer, zo begon het. Daarna had ik een aantal dagen heftige hoofdpijn en een paar dagen lichte koorts.” Ending noemt zichzelf sterk en sportief, en is nog nooit zo ziek geweest. Haar ademhalingsproblemen waren zo heftig dat het bijna tot ziekenhuisopname kwam. Na een week of drie ging het beter. Maar na een wandelingetje van een half uurtje ging het weer fout: een zware terugslag, met koorts en ademhalingsproblemen. En nu heeft ze weer last van het hart. Bij het traplopen schiet de hartslag omhoog, en het duurt een uur voordat die dan weer normaal is. Ending kreeg vier keer zo’n terugslag.
Zie het interview met Ending (video).

Conditieproblemen en traag herstel

Ingrid Elfering is de huisarts van Ending, laat weten dat een deel van de patiënten met covid-19 of een sterke verdenking daarop zulke langdurige klachten heeft. Een van haar doktersassistentes is een maand ziek geweest, en een andere is al vier weken thuis. Elfering ziet geregeld mensen met conditieproblemen die normaal een goede conditie hebben. Een collega die altijd fietst, heeft nu al ruim een maand haar fiets niet aanraakt.

Ook NHG-woordvoerder Jako Burgers, en huisarts in Gorinchem, kent uit zijn praktijk zo’n twee of drie patiënten die heel traag herstellen. “Als je dat landelijk vertaalt, gaat het al snel over minstens 10.000 mensen. Misschien zien we alleen maar het topje van de ijsberg.’

Een RIVM-woordvoerder laat weten dat het probleem bekend is en dat het op de agenda staat om te bespreken, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat weten dat het echt een probleem is.

Bron: NOS
Beeld: © dragana991 / Getty Images / iStock