Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longecho betrouwbaar alternatief voor CT-scan bij vaststellen COVID-19

Longechografie is snel en betrouwbaar om COVID-19 uit te sluiten of zeer waarschijnlijk te maken, zo vonden onderzoekers van het Radboudumc en Amsterdam UMC.

 

Deze methode biedt voordelen bij grote aantallen patiënten of wanneer een CT-scan niet beschikbaar is. Een echo kan immers ook buiten het ziekenhuis worden gemaakt.

Bij bijna 200 personen met een verdenking op COVID-19 werd een longecho gemaakt. Daarnaast werd een CT-scan gemaakt en een PCR-test uitgevoerd. De resultaten van de CT-scan en longechografie gaven even betrouwbaar aan of COVID-19 uitgesloten kan worden of juist aannemelijk is.

Hoogleraar Acute Geneeskunde Prabath Nanayakkara van Amsterdam UMC: “De resultaten van de CT-scan en longechografie komen overeen; beiden geven even betrouwbaar aan of COVID-19 uitgesloten kan worden of juist aannemelijk is. Maar het grote voordeel van een echo van de longen is dat die makkelijker te verrichten is dan een CT-scan. De behandelend arts kan een echo direct aan het bed verrichten, als onderdeel van het lichamelijk onderzoek. Een arts hoeft dan geen beroep te doen op de schaarse CT-apparatuur. Ook is dit minder belastend voor de patiënt.”

De ernstige ziekteverschijnselen bij covid-19 worden veroorzaakt door een longontsteking die zich vooral aan de buitenzijde van het longweefsel bevindt. Dit gedeelte van de longen is met echografie goed in beeld te brengen. De echoapparatuur bestaat slechts uit een zogeheten handheld echokop die aangesloten wordt op een mobiele telefoon. Dat is vooral handig bij grote aantallen patiënten en wanneer er beperkte of geen beschikking is over een CT-scan.

Ook buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld in verpleeghuizen of op de huisartsenpost, kan longechografie worden verricht. De onderzoekers, die hun resultaten presenteren in European Respiratory Journal, pleiten ervoor dat meer artsen worden getraind in longechografie zodat deze veelbelovende techniek op grote schaal kan worden toegepast.

Lees het artikel Diagnosing COVID-19 pneumonia in a pandemic setting: Lung Ultrasound versus CT (LUVCT) A multi-centre, prospective, observational study

Bron: Radboudumc
Beeld: © K-H Krauskopf, Wuppertal


Lees ook

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed