Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leerboek Voeding zet in op grotere rol voor voeding in preventie en behandeling

Marjolein Streur-Kranenburg
Begin juni werd het Leerboek Voeding gepubliceerd. Het boek bevat 52 hoofdstukken over alle aspecten van voeding; van het microbioom tot metabole ziekten en van voedingshypes tot het meten van het energiegebruik. Aan het boek werkten 75 artsen, wetenschappers, diëtisten en andere experts mee.
Leerboek voeding

Zes thema’s

Het boek is onderverdeeld in 6 verschillende delen of thema’s: fysiologie, nutritional assessment, aan voeding gerelateerde aandoeningen, klinische voeding, voeding en preventie en voedingsonderzoek.
Het boek is mede geschreven met de input van studenten geneeskunde van Student en Leefstijl. De redactie hoopt dat voeding – mede door middel van dit boek – een duidelijker plek krijg in het curriculum van de opleidingen.

Compleet naslagwerk

Voor zorgprofessionals is dit boek een handig en compleet naslagwerk. Allerlei aspecten worden besproken, variërend van voeding binnen evidence based medicine  tot de fysiologie, en van nutritional assessment tot coeliakie. Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan aandoeningen die gerelateerd zijn aan voeding, maar ook aan hoe voeding preventief ingezet kan worden. Tot slot komt ook voedingsonderzoek aan bod; hoe herken je hypes, wat voor soorten bias komen veel voor en wat zijn andere aspecten om rekening mee te houden? Het blijkt bijvoorbeeld dat deelnemers aan voedingsonderzoek vaker hoger opgeleid zijn. Dat kan de uitkomsten van het onderzoek vertekenen. Ook daarvoor en voor de verschillende soorten onderzoek is aandacht in dit boek.

Online extra’s

Bij het boek is een website ontwikkeld, waarop samenvattingen te vinden zijn van de verschillende thema’s, de presentaties van het symposium van de lancering, maar ook gerelateerde interessante podcasts, richtlijnen, en rekentools. Bovendien krijgt de lezer via een activeringscode achterin het boek toegang tot de online versie van het boek, inclusief extra informatie.

Het boek is te verkrijgen via de webshop.