Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Krentenbaard / impetigo

Van impetiginisatie is sprake wanneer een tevoren bestaande dermatose (vaak eczeem, soms insectenbeet, waterpokken, prurigo of scabiës) geïnfecteerd raakt en een op impetigo lijkende uitslag ontstaat.

 

Kernpunten

  • Impetigo is een besmettelijke huidaandoening die vooral voorkomt bij kinderen van 1-8 jaar.
  • Bij de behandeling van een beperkte impetigo zonder algemene ziekteverschijnselen is fusidinezuurcrème of -zalf eerste keus.
  • Bij beperkte impetiginisatie van eczeem wordt de anti-eczeemtherapie in eerste instantie geïntensiveerd.
  • Een kind met impetigo kan gewoon naar crèche, peuterspeelzaal of school; ouders moeten wel de leiding van kindercentrum of school informeren.
  • Goede hygiëne kan helpen om de verspreiding van impetigo tegen te gaan.

Waarmee komt de patiënt

Niet-genezende en zich verspreidende huidafwijkingen zijn voor ouders vaak de reden om met hun kind de huisarts te consulteren. Soms opperen ze zelf al de mogelijkheid van krentenbaard of komen ze omdat de school alarm heeft geslagen. Kinderen worden namelijk nogal eens geweerd van school of dagverblijf zolang de impetigo nog niet over is of niet behandeld wordt.

Beleid

Advies. Leg aan het kind en de ouders uit dat impetigo een onschuldige huidinfectie is waarbij in de periode vóór het indrogen van de erupties het besmettingsrisico verhoogd is. Er is geen reden een kind van het kinderdagverblijf of school te weren.

Lokale behandeling. Het aanbrengen van jodiumzalf is weinig eectief en wordt ontraden. De behandeling van eerste keus bij een beperkte impetigo zonder algemene ziekteverschijnselen is lokale applicatie van fusidinezuurcrème of -zalf 2% 3 maal daags aanbrengen. Behandeling met (lokaal) mupirocine of orale antibiotica is niet effectiever dan met fusidinezuur. Er is in de eerste lijn nu nog beperkte resistentie aangetoond tegen fusidinezuur. Mupirocine neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van meticillineresistente S. aureus (MRSA), waardoor het ongewenst is dit middel breed te gebruiken in de eerste lijn.

Orale behandeling. Wanneer er na 14 dagen geen verbetering is of de aandoening zich tijdens de lokale behandeling uitbreidt, is orale behandeling met ucloxacilline
aangewezen. Geef bij penicillineallergie een macrolide zoals azitromycine of claritromycine. Bij kinderen met verminderde weerstand, of wanneer de aandoening
gepaard gaat met algemene ziekteverschijnselen, wordt eerder voor orale antibiotica gekozen.

Impetiginisatie. Bij beperkte impetiginisatie van eczeem wordt de anti-eczeemtherapie in eerste instantie geïntensiveerd. Wanneer de behandeling van het eczeem niet tot verbetering leidt, wordt eerst één week met fusidinezuur behandeld, waarna weer met de anti-eczeemtherapie wordt begonnen. Bij uitgebreide impetiginisatie wordt
behandeld met ucloxacilline in combinatie met de anti-eczeemtherapie. Impetiginisatie van andere dermatosen wordt eerst behandeld als impetigo, waarna behandeling van de onderliggende aandoening plaatsvindt.

Feit of fabel? Krentenbaard is gevaarlijk voor zwangeren

Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt wordt door de bacterie Staphylococcus aureus, maar in 10-20% van de gevallen door de bacterie Streptococcus pyogenes (streptokok groep A). Indien de krentenbaard veroorzaakt wordt door de Staphylococcus aureus zoals meestal het geval is, is het risico op complicaties na besmetting voor zwangeren niet groter dan voor anderen. Maar de streptokok groep A kan bij pas bevallen vrouwen met een ruptuur, episiotomie of na een keizersnede een verhoogde kans geven op kraamvrouwenkoorts.

Risico’s van krentenbaard voor het ongeboren kind
Krentenbaard is in principe niet gevaarlijk voor het ongeboren kind.

Lees alles over deze kwaal (epidemiologie, waarmee komt de patiënt, anamnese, onderzoek, beleid, wanneer verwijzen en preventie en voorlichting) in Kleine Kwalen Online >>

Kleine Kwalen Online bevat diagnostiek en behandeling van ruim 400 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Meer informatie over de toegang >>

Uit: Kleine Kwalen Online
Beeld: Kleine Kwalen Online