Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts die stervende patiënt verliet strafbaar maar niet vervolgd

Een huisarts die niet bij de patiënt bleef die hij hulp bij zelfdoding had geboden, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie publiceerde de zaak deze maand online.

De huisarts had een patiënt van in de vijftig met acute leukemie helpen sterven door hem een barbituraatdrank te geven. De patiënt dronk het middel op, ging op zijn zij liggen en zei tegen de dokter dat hij wel kon gaan.

Omdat de echtgenote en een thuiszorgmedewerker bij de patiënt waren, ging de arts terug naar zijn praktijk, nog geen kilometer verderop, met het idee dat hij binnen vijf minuten terug kon zijn als dat nodig was. Maar de euthanasierichtlijn van KNMG en KNMP schrijft voor dat de arts gedurende de euthanasie of hulp bij zelfdoding aanwezig moet zijn en blijven. Dit kan bij de orale methode (hulp bij zelfdoding) enkele uren duren.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) waren in deze zaak (nr. 2018-75) ook niet te spreken over de wijze van verslaglegging door de arts. Toen de arts door de toetsingscommissie op gesprek werd gevraagd, gaf hij aan dat hij ‘helemaal klaar was’ met de RTE.

De huisarts is volgens het OM wel strafbaar, maar vervolging is ‘niet opportuun’. Reden hiervoor is het feit dat de arts in een gesprek met de officier van justitie uitvoerig heeft gereflecteerd en zijn handelen als onjuist heeft gekwalificeerd. Bovendien gaat de arts stoppen met zijn praktijk en acht hij de arts de kans nihil dat hij nog een euthanasie of een hulp bij zelfdoding zal uitvoeren.

Bron: Openbaar Ministerie
Beeld: Fotolia