Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huidafwijkingen bij diabetes | Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans is een gehyperpigmenteerde, licht papuleuze verkleuring van de plooien, vooral van de nek en oksels, vaak in combinatie met fibromen. De aandoening kan ook in de liezen, navel, onder de borsten en zelfs aan de handen voorkomen.

Het gaat meestal om jonge vrouwen met overgewicht. De aandoening geeft doorgaans geen klachten, behalve cosmetische. Bij maceratie kunnen deze plekken pijnlijk zijn en onaangenaam ruiken. De oorzaak ligt in de hoge serumspiegel van insuline die zich bindt aan receptoren op keratinocyten (insuline-like growth factor) en huidfibroblasten, waardoor deze tot groei worden gestimuleerd.

In 2000 is dit beeld door de Amerikaanse Diabetes Vereniging vastgesteld als een van de criteria om kinderen op te sporen die het risico lopen diabetes te ontwikkelen. Een effectieve behandeling is niet bekend. Wel zijn pogingen gedaan met lokale middelen (tretinoïne, melkzuur of een combinatie van beide), bleekmiddelen met een combinatie van tretinoïne, hydrochinon en een corticosteroïd of met een laserbehandeling.

Uit: TPO De Praktijk 4/2018